Na upravo završenom proljećnom zasjedanju Sabora SPC izabrane su nove vladike, a došlo je i do promjena na čelu eparhija.

vladika-grigorije-1.jpg

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije dobio je na upravljanje Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke, a na njegovo mjesto imenovan je monah manastira Tvrdoš otac Dimitrije.

Vladika Grigorije dobio je na upravljanje ovu značajnu i veliku eparhiju kako bi u njoj sredio stanje jer je ova eparhija, najjednostavnije rečeno, u kolapsu i bankrotu.

Prema saznanjima "Blica" do neočekivanog obrta i odlaska vladike Grigorija u Njemačku je došlo nakon što je na današnjoj završnoj sjednici ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog Sabora najviše vremena posvećeno rješavanju gorućih problema koji godinama tište Eparhiju njemačku.

- Nakon višesatne diskusije u kojoj se težilo pronaći najbolje rješenje za novog tamošnjeg arhijereja, a pošto nije bilo drugih kandidata, episkop Grigorije ponudio je da na sebe preuzme žrtvu i prihvati se ovog velikog izazova - prenosi za "Blic" dešavanja jedan od vladika.

Episkop Grigorije rekao je da svoju sadašnju eparhiju može napustiti jer je u besprijekornom stanju, tako da svom nasljedniku neće ostaviti težak teret.

Kako saznajemo, prijedlog vladike Grigorija usvojen je jednoglasno, pa je on novi Episkop frankfurtski i sve Njemačke, a jednoglasno je, na prijedlog vladike Grigorija, izabran i tvrdoški monah Dimitrije za njegovog nasljednika na tronu hercegovačkih arhijereja.

Na saboru je izabrana i nova crkvena vlada u koju ulaze episkop šumadijski Jovan i vladika bački Irinej.