Rezultati eksterne provjere znanja učenika devetih razreda iz srpskog jezika i matematike u Republici Srpskoj, pokazao je da su najbolje rezultate ostvarili đaci u trebinjskoj regiji.

ucenici eksterna provjera znanja (1).JPG

Šest učenika - Kristina Piljević, Elena Pidžula, Sara Gaćina i Aleksandar Brajić iz Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Bregovima i Milica Ratković i Sofija Šupić iz Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" u Gorici, osvojili su iz oba predmeta po 100 bodova.

Prema riječima učenika iz Bregova, kroz cijelo svoje školovanje imali su petice iz matematike i srpskog jezika i na kraju osnovnog školovanja zasluženo će dobiti "Vukovu diplomu".

Kažu da je na testovima, uglavnom, bilo osnovno znanje, ali da je, isto tako, bilo i zadataka naprednog nivoa. Iz srpskog jezika sve je bilo podjednako obuhvaćeno - od gramatike i pravopisa do književnosti, dok je iz matematike bilo gradivo iz svih razreda.

"Očekivali smo dobre rezultate, ali se uvijek lako može pogriješiti. Nastavnici su uložili dosta truda, a mi smo se potrudili da dobro uradimo, pa je zato naša regija najbolja", saglasni su, Kristina, Elena, Sara i Aleksandar.

Učenici ne zaboravljaju one koji su im pomogli da dođu do dobrih rezultata, a to su nastavnici: Mirsada Ćurić, Božana Bokonjić i Tomislav Vukašinović. 

Svi će upisati gimnaziju.

Sofija Šupić i Milica Ratković iz Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" u Gorici, kažu da su očekivale dobre rezultate.

ucenici eksterna provjera znanja (2).JPG

"Na testiranju nije bilo teško, jer smo prethodno marljivo radili sa našim nastavnicima", rekle su Sofija i Milica, dodajući da su im u radu pomagali nastavnici Gordana Simović, Jelena Prelo i Ivana Topalović.

One kažu da velike zasluge za dobro znanje iz matematike i srpskog jezika, po čemu je trebinjska regija najbolja, pripada nastavnicima, njihovoj spremnosti i strpljivosti da pomognu uvijek kada nešto nije jasno.

Obje učenice imaju sve odlične ocjene od početka školovanja i upisaće gimnaziju.

Iako su imali po dva sata vremena za srpski i toliko za matematiku, njih šestoro kaže da im je trebalo oko 25 minuta da riješe sve zadatke.

ŠKOLA U POLICAMA RADILA PROBU MALE MATURE

Eksperimentalnu probu male mature u Republici Srpskoj radila je 21 škola, a među njima i Osnovna škola "Vuk Karadžić".

Kako saznajemo, najbolje rezultate iz matematike imaju učenici iz Polica, jer su sa preko 57 odsto riješili zadatke iz ovog predmeta.

Ovi testovi su bili teži u odnosu na eksternu provjeru i zadaci nisu bili iz zbirki ponuđenih đacima, već su bili modifikovani.