U posljepodnevnim časovima put manastira Ostrog, na pokloničkio putovanje Svetom Vasiliju Ostroškom, krenulo je osam momaka iz Trebinja.

hodocasnici trebinje (2).JPG

Ova grupa već tradicionalno ide na poklonjenje ostroškom čudotvorcu, a po deseti put na njenom čelu je Minja Stević.

„Ostrog je jedna od najvećih svetinja Srpske pravoslavne crkve, a Sveti Vasilije zaštitnik i čuvar svih nas putnika i običnih građana. U ovaj manastir ne dolaze samo pravoslavni vjernici, već sve konfesije. Kad se gore dođe to se ne može riječima opisati, to je poseban osjećaj duhovnog mira i spokoja“, kazao je Stević.

Nije bitno vrijeme - da li je kiša ili sunce, jer nema prepreka za put. Uz Božiju volju i uz volju Svetog Vasilija, grupa se nada da će doći na cilj, uz prolazni umor.

Među njima je i Bojan Radovanović, koji već šesti put ide pod Ostrog. Prema njegovim riječima, u planu je da nakon 24 sata hoda sutra u večernjim časovima dođu do manastira. Nakon dolaska, pokloniće se moštima Svetog Vasilija .

„Dosta puta nas je pratila kiša, ali sve prođe kako treba jer imamo cilj pred sobom koji ostvarujemo uz pomoć i podršku Svetog Vasilija“, rekao je Radovanović.

hodocasnici trebinje (1).JPG

Pred polazak na hodočašće, dobili su blagoslov od starješine Sabornog hrama oca Mladena Žulovića.

Prvi odmor im je na izvoru u Lastvi. Nakon toga, idu uz Klobuk do državne granice i Vilusa, gdje će se ponovo odmoriti.

Po dolasku u Ostrog, prespavaće ispred manastira, ujutro će se pričestiti, pokloniti moštima, doručkovati i onda se vratiti u Trebinje.

Oni će 12. maja iz Trebinja ponovo pješke ići do Mrkonjića - rodnog mjesta velikog svetitelja.