U Trebinju je večeras, povodom 9. maja - Dana pobjede, prvi put održan marš "Besmrtnog puka" u kojem je učestvovalo više stotina građana noseći fotografije predaka, učesnika u antifašističkoj borbi.

besmrtni puk trebinje 2018 (1).JPG

Učesnici marša, kojima su se pridružile i grupe iz susjednih hercegovačkih opština, okupili su se ispred spomenika poznatom hercegovačkom ustaniku Luki Vukaloviću, na obali Trebišnjice, nakon čega su položili cvijeće na sve spomenike oslobodilačkih ratova. 

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je, u obraćanju ispred Spomenika borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u gradskom parku, da se moraju poštovati žrtve svih ratova koje su učestvovale u oslobođenju Trebinja i da se nikada ne smije zaboraviti njihova žrtva za slobodu Trebinja i Hercegovine. 

besmrtni puk mars trebinje (7).JPG

"Trebinje poštuje inicijativu velike carske Ruske Federacije koja je započela ovaj besmrtni puk 2011. godine. Održavanju marša `Besmrtnog puka` u Republici Srpskoj se, osim Banjaluke, pridružilo i Trebinje", istakao je Petrović i naglasio da će Trebinje ubuduće još snažnije podržavati ovu akciju. 

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Slavko Šanjević rekao je da je cilj odati poštu poginulim i umrlim svih oslobodilačkih ratova koji su položili živote za svoj narod. 

besmrtni puk mars trebinje (5).JPG

Učesnicima marša obratila se i konzul Ruske Federacije u BiH Olesja Šćerbova i koordinator za školsku omladinu "Nasljednici pobjede" Milana Babić. 

besmrtni puk mars trebinje (4).JPG

Organizatori skupa su SUBNOR Trebinje, Međunarodni savez "Nasljednici pobjede" i grad Trebinje, uz podršku Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Ambasade Ruske Federacije u BiH. 

Program manifestacije završen je svečanom akademijom u Kulturnom centru Trebinje uz bogat kulturno-umjetnički program. 

Pokret "Besmrtni puk" nastao je u Rusiji, a formalno se za godinu početka ove manifestacije uzima 2011. godina. 

Prošle godine je marš "Besmrtnog puka" održan u 40 zemalja svijeta, uključujući i Republiku Srpsku. 

U Republici Srpskoj će centralna proslava obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom biti održana sutra u Banjaluci, a istorijskom času prisustvovaće i delegacija iz Trebinja.

besmrtni puk mars trebinje (6).JPG

akademija besmrtni puk (2).JPG

akademija besmrtni puk (1).JPG