Centralna izborna komisija /CIK/ BiH raspisala je opšte izbore za 7. oktobar, rekla je predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

izbori-glasacka-kutija.jpg

Hadžiabdićeva je rekla da je CIK danas donio tri odluke - o raspisivanju izbora, o centralnom biračkom spisku, te uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti.

"Već danas političke stranke mogu preuzeti formulare za prikupljanje potpisa i prijavu", navela je Hadžiabdićeva na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je istakla da će svaki birač na predstojećim izborima 7. oktobra dobiti četiri glasačka listića.

Prema njenim riječima, to su neposredni izbori koje je CIK raspisao za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednik Republike Srpske, Predstavnički dom Federacije BiH, te skupštine kantona FBiH.

"Druga odluka koju smo danas donijeli odnosi se na broj birača u centralnom biračkom spisku, prema presjeku koji se sačinjen sinoć u ponoć", rekla je Hadžiabdićeva, ističući da biračko tijelo sa 3.381.961 biračem pokazuje blago povećanje u odnosu na posljednje opšte izbore 2014. godine.

Prema njenim riječima, birački spisak biće zaključen 30. avgusta, a izborna kampanja trajaće 30 dana, od 7. septembra do 6. oktobra u 7.00 časova ujutro.

"Pokušavali smo sa opštinskim izbornim komisijama ažurirati birački spisak. Uz ogromni napor na terenu radili smo na identifikaciji umrlih lica čija se imena još nalaze na biračkom spisku. Iako smo identifikovali oko 6.000 imena, uspjeli smo za nekih 3.000 ažurirati, a na centralnom biračkom spisku nalaze se imena još oko 2.000 umrlih", navela je Hadžiabdićeva.

Predsjednik CIK-a kaže da će imena umrlih biti označena na biračkom spisku kako bi bilo spriječeno da neko glasa u njihovo ime.

Ona je pojasnila da je treća odluka koja je danas donesena u vezi sa uputstvima o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, prema kojima se od 9. do 25. maja podnose prijave za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

Nakon objave ovih političkih subjekata, od 10. do 19. juna teče rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata. Podnošenje kandidatskih listi za opšte izbore počinje 27. juna i trajaće do 9. jula.

"CIK BiH će sve ovjerene kandidatske liste do 23. avgusta objaviti i u službenim glasilima i u dnevnoj štampi. Već danas političke stranke mogu preuzeti formulare za prikupljanje potpisa i prijavu", navela je Hadžiabdićeva.

Predsjednik CIK-a navela je da je za sprovođenje ovogodišnjih opštih izbora u budžetu BiH namijenjeno oko 8,5 miliona KM, te da se radi na popunjavanju opštinskih i gradskih izbornih komisija i da nedostaje svega pet članova u pet opština.

Hadžiabdićeva je navela da u četiri opštine nisu uspostavljeni centri za birački spisak i da riječ o opštinama Jezero, Kupres u Republici Srskoj, Krupi na Uni i Mostaru, dok u tri opštine nemaju tehničkih mogućnosti za pristup aplikaciji CIK-a.

"Najveće stavke u iznosu od 4,7 miliona KM namijenjene su za naknade za rad članova biračkih odbora i 1,2 miliona za štampanje i pakovanje glasačkih listića. Značajna stavka biće i iznos od 565.000 KM namijenjen za poštansku dostavu biračkog materijala licima izvan BiH", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je napomenula da je kranji rok za registraciju birača iz inostranstva 24. juli, te da je već ranije donesena odluka o diplomatsko-konzularnim predstavništvima u kojim je planirano glasanje.

Predsjednik CIK-a istakla je da je posebna pažnja posvećena aktima koji se odnose na proces pakovanja, nadgledanja proizvodnje glasačkih listića, procedurama brojanja, jer se uvodi novina da se na biračkim mjestima glasa plavim olovkama, a u procesu brojanja svi obrasci će se ispunjavati isključivo crvenim olovkama, čime se želi spriječiti manipulacije glasačkim listićima.

"Ovim današnjim odlukama ulazimo u izborni period 13. po redu izbora u BiH", dodala je Hadžiabdićeva.

Kada je riječ o mogućim izmjenama Izbornog zakona, Hadžiabdićeva je navela da se u izborni period ulazi sa nejasnim odbredbama za sprovođenje izbora, što je u suprotnosti sa postojećim stavovima OEBS/ODIHR koji su doneseni pod okriljem UN i principima Kopenhaškog dokumenta, a kojih su dužne da se pridržavaju zemlje OEBS-a.

"Tu je istaknuto i da nije dozvoljeno da se izborna pravila mijenjaju neposredno pred izbore. Mi taj slučaj imamo za ove izbore, a imali smo i ranije, a pogotovo u izbornom periodu. Međutim, ako ne dođemo do zakonskih rješenja koja nam nedostaju, mi smo u ogromnom problemu", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da će Parlamentarna skupština BiH vjerovatno raditi do 7. septembra i početka kampanje i, ako se ništa do tada ne riješi, CIK će biti u obavezi da do 7. novembra ima rezultate.

"Nakon toga uslijediće sazivanje organa koje smo izabrali na ovim neposrednim izborima. Ti rokovi su precizirani", rekla je Hadžiabdićeva i dodala da se ti rokovi jako rijetko poštuju, napominjući da nema mehanizama koji bi to obezbijedili.

CIK BiH, prema njenim riječima, nije zakonodavac i nema obavezu da primijeni odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Božo Ljubić" i u tom pogledu nije dobio nikakve obaveze.

"Međutim, ako se donosioci odluka, bilo da se sastanu samo u Predstavničkom domu ili uz dijalog međunarodne zajednice, uspiju dogovoriti ili usaglasiti odluku oko bilo kakvog rješenja u smislu određivanja broja delegata, ali ne promjene Izbornog zakona, onda bi se moglo to dati CIK-u da usvoji kroz podzakonski akt. To bi moglo biti jedno od rješenja", rekla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da će se, ukoliko se to ne dogodi, birati između blokade i mogućnosti da se CIK preglasava, naglašavajući da se to pitanje mora riješiti prije kraja marta, jer bi inače FBiH bila u totalnoj finansijskoj blokadi pošto neće moći da usvoji budžet.

Hadžiabdićeva je navela da u međunarodnu zajednicu ne polaže prevelike nade, jer je u nekim izjavama visokog predstavnika čula da nema namjeru da interveniše i nameće rješenje.