Agrarni fond grada Trebinje raspisao je javni poziv za dodjelu pomoći pčelarima sa ovog područja. Oni koji ispune uslove poziva, dobiće po pet paketa pčelarske opreme vrijednosti oko 500 KM. Pomoć je namijenjena malim proizvođačima, koji ne ostvaruju pravo na druge podsticaje, kako bi se pružila podrška pčelarenju i stvorili uslovi za proširenje ove djelatnosti.

pcele-kosnice.jpg

Podrška poljoprivrednim proizvođačima na početku proizvodnje od presudnog je značaja. Posebno, ako se radi o djelatnosti koja nosi mnogo rizika - poput pčelarstva. Kompleti pčelarske opreme i košnice omogućiće pčelarima sa malim brojem društava da prošire svoje pčelinjake.

"Ovo je pomoć za male pčelare koji počinju da pčelare sa svega 20 društava i ne ostavruju pravo na subvenicje ministarstva. Ovo je prilika da se pčelarstvo u Trebinju dodatno ispromoviše. I tih pet kompleta vrijednosti 400-500 KM značiće mnogo", rekao je Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" Trebinje.

Agrarni fond će u prvom pozivu dodijeliti pakete za 20 pčelara. To je, ističu, tek početak podrške ovoj grani poljoprivrede. Otvaranjem Hercegovačke kuće- prodavnice autentičnih proizvoda - osiguran je plasman za proizvode svih registrovanih proizvođača.

"Pčelerski paketi od 5 košnica LR lipovo drvo sada će podržati 20 poljoprivrednih proizvođača, a na jesen još 20. Ovo je prvi put da se provodi ovakav program podrške", naglašava Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Pčelarstvo je osnovna i tradicionalna grana u Hercegovini, a samo na području Trebinja ima oko 500 pčelara.

Tek njih stotinak je registrovano i učestvuju u radu pčelarskih udruženja. Namjera lokalne uprave je da kroz sisteme podsticaja i brige za ovu djelatnost obezbijedi uslove ne samo za opstanak, nego i proširenje.