U galeriji Kulturnog centra u Trebinju priređeno je predavanje "Da li znaš kako pobijediti depresiju" koje je održao doktor Danijel Živanović iz Beograda, naglašavajući da se u liječenju ove bolesti, uz ishranu i fizičku aktivnost, može više postići nego uz primjenu lijekova.

depresija predavanje trebinje (1).JPG

Problem depresije je složen i savremena medicina pokazuje da u posljednje vrijeme ova bolest spada u sam vrh današnjega vremena. Samo rješenje za prevazilaženje ove bolesti nije jednostavno samim tim, jer su tu brojni uzroci.

"Ima preko 100 uzroka koji mogu da deluju na čoveka i baš zbog toga nije jedan uzrok, jer je to kod svakog specifično i treba individualno pristupiti osobi da se vidi koji su faktori delovali, a onda otklanjajući uzroke možemo doći i do izlečenja", rekao je Živanović.

Problem je što se gotovo svi danas oslanjaju na lijekove i pokušava se sa njima sve riješiti. Naprotiv, oni samo ublažavaju i mogu da pomognu da ojača pacijent da skupi određene snage da da vremena i medicinskom osoblju da istraže šta je problem, ali ne i da na taj način otklone samu bolest.

Živanović je istakao da postoji devet simptoma, te da se, zavisno od toga koliko je simptoma uključeno, može govoriti da li je blaži ili teži oblik depresije.

"Simptomi su dosta učestali i nisu specifični kao hroničan umor, apatija, poremećaj spavanja i apetita, duboka tuga... i čovek mora da zna koji su i gledajući njih može da shvatio o čemu se radi", kazao je Živanović.

Depresija je bolest stila života i trebaju se mnoge stvari u stilu života mijenjati da bi se omogućilo tijelu da se prirodno oporavi, jer sve dok postoje poremećaji u stilu života - čovjek se muči sa depresijom.

depresija predavanje trebinje (2).JPG

Ishrana je jedan od faktora koji se zaobilazi u depresiji, ali, ako se zapitamo - bi mozak funkcionisao i lučio hemijske supstance, gdje dnevne ćelije međusobno komuniciraju - gdje je svaka naša misao hemijski proces, potreban je serotonin!?

"Umjesto da to postižemo lijekovima, mi to možemo uraditi hranom, jer je hrana gradivna jedinica za sve što se događa u tijelu. Ona ne samo da izgrađuje naše mišiće, naše ćelije, obogaćuje krv hranjivim supstancama", dodao je Živanović.

Što se tiče fizičke aktivnosti, već u toku od 10 dana mogu se dati prvi efekti u vidu poboljšanja raspoloženja, zaključio je Živanović.

Doktor Živanović je trenutno na specijalizaciji iz fizikalne medicine i rehabilitacije, a prije je radio kao ljekar opšte prakse.

Predavanje je organizovalo Udruženje "Život i zdravlje" ogranak Trebinje