U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" organizovan 5. Međunarodni festival folklora i trube, koji je okupio oko 200 izvođača iz Grčke, Bugarske i Republike Srpske, te trubače iz Guče kod Čačka.

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (6).JPG

Kiša koja je večeras padala omela je izvođače da svoje umijeće u folkloru i sviranju trube prikažu na otvorenom - bini koja je napravljena na Trgu slobode u centru Trebinja.

Tancova formacija "Hortse" iz Pazardžika (Bugarska), predstavila se plesovima iz velvengradskog, ginovskog, pirinskog i radomirskog kraja". "Chorevtikos omilos Chouliaradon" i igračka grupa "Huljarades" iz Janjine (Grčka) predstavila se sa plesovima sirto, pazarhano, kamiho, hasapiko i zorba.

"Dance school for Bulgarian and Greek traditional Dances Balkanci" iz Sofije, predstavila se plesovima i igrama iz Grčke i Bugarske, članovi KUD-a "Hercegovina" iz Petrova polja plesali su igre iz Gruže, KUD "Alat Svislajon" vlaške igre,  ANI "Jovan Dučić" igre iz Kosovskog pomoravlja, dok je orkestar "Dragačevska truba" iz Guče je trubom razgalio sve prisutne.

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (1).JPG

Turistička organizacija našeg grada je i ove godine suorganizator ove smotre folklora i trube.

"Želja svih Trebinjaca je da se gosti lijepo provedu, zabave i da nose lijepe utiske iz Trebinja i da se kroz njihove pruče dobijaju novi gosti", istakao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije.

Iz Pazardžika je stigla Zona Koleva, koja je član Tancova formacija "Hortse" i imala je samo riječi hvale za organizaciju i grad Trebinje.

"Prvi put smo ovdje i oduševljeni smo i drago nam je da smo domaćine upoznali sa igrama iz Bugarske", rekla je Koleva.

Članovi orkestra "Dragačevska truba" iz Guče sa pravom su ušli u prošlogodišnje finale "Zlatne trube Dragačeva". 

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (2).JPG

"Prvi put ovaj orkestar dolazi u Trebinje i za nas ovo puno znači i čast nam je da sviramo u Trebinju", rekao je član orkestra Dragan Pavlović.

Oni su počeli i završili večerašnji festival "Užičkim kolom" u koje su ušli svi oni koji su izašli na parket dvorane. Lijepa je to bila slika, a svi su rekli "vidimo se dogodine".

Međunarodni festival folklora i trube organizovali su Turistička organizacija Grada Trebinja i Agencija "Blue diamond events" iz Beograda.

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (4).JPG

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (3).JPG

medjunarodni sabor folklora trebinje 2018 (5).JPG