U gradskom parku u Trebinju u proteklom periodu je uništeno više metara kvadratnih zelenih površina, polomljene prskalice sistema za navodnjavanje, a problem je i što vlasnici pasa svoje ljubimce kroz park puštaju bez povoca, požalilo se portalu TrebinjeLive.info više naših sugrađana, koji svakodnevno borave u novoj oazi zelenila, dok u Gradskoj upravi tvrde da nisu evidentirali veća oštećenja.

gradski-park-trebinje-2018-3.jpg

Iako je u park do sada uloženo više stotina hiljada KM, nesavjesni sugrađani ne mare za te podatke, a pitanje je zbog čega nadležni organi ne reaguju i ne zaustave novo uništavanje gradskog parka, već, maltene, štite počinioce prekršaja koji nanose štetu gradskoj imovini.

Kako kažu naši sugrađani, primjećeno je da su autići u parku u više navrata išli preko trave, a nadležni kažu da su upoznati sa ovim slučajem, te da je inspekcija već izlazila na teren, ali da veća oštećenja nisu primjetili.

"Trebali bi da obiđu park i da vide u šta se pretvorio nakon samo nekoliko dana od kada su autići u njemu. Izgrebane staze, pogaženi travnjaci, buka na sve strane. Pitanje je da li imaju dozvolu za rad? Džabe sav trud ako se sa ovim nastavi, jer autićima gaze travu. Jedno dijete je čak i udareno dok se igralo. Park će postati nesiguran za djecu", navodi jedan naš sugrađanin.

U prijavi koju je jedan naš sugrađanin poslao nadležnim u Gradskoj upravi, navodi se i da bi park trebao da bude oaza odmora, da djeca mogu da trče, a ne da svi trpe buku i gledaju kad će se neko "zapucati" u djecu.

"Džabe ste sređivali park ako dozvolite one autiće što su istovareni. Izoraće sve zelene površine, jer sumnjam da se maloj djeci može objasniti da ostanu na stazi, koja je uzgred mjesto za šetnju, ne za auta. Ima li taj čovjek uopšte dozvolu za to?", navodi se u prijavi na sajtu Epatrole.

U Gradskoj upravi tvrde da postoje samo neznatna oštećenja koja su nadležni evidentirali, a koja su nastala, uglavnom, uslijed velikog broja posjetilaca, naročito djece, što je projektom i bio cilj i primarna funkcija gradskog parka, a ne "autića" kako to tvrde brojni Trebinjci.

Ipak, priznaju da vlasnik "autića" za tu djelatnost nema lokacijske uslove za zauzimanje javne površine u gradskom parku.

"Vlasnik je podnio zahtjev za izdavanje, ali je na osnovu stručnog mišljenja Komisije za prostorno uređenje odbijen. Naime, predmetna lokacija nije bila predmet javnog oglašavanja za dodjelu privremenih dozvola, te se ne može dozvoliti njihovo dodjeljivanje u svrhu privremenog zauzimanja", navode u Gradskoj upravi.

Iako su građani već prijavljivali, u Gradskoj upravi ponovo ih pozivaju da čim nešto primjete prijave nadležnim, ali je pitanje svrhe kad nadležni tvrde da nema očiglednih oštećenja.

Da su u Gradskoj upravi kontradiktorni, kaže i podatak kojim tvrde da do sada nije bilo oštećenja na sistemu navodnjavanja, ali TreinjeLive.info saznaje da je do sada promijenjeno više polomljenih prskalica, pa je problem očigledan i kod sistema za navodnjavanje, iako u Gradskoj upravi tvrde drugačije.

Nedavno je jedno lice provalilo i u glavnu kutiju za kontrolu sistema navodnjavanja i promijenilo komandu za navodnjavanje, a nadležni su, kako saznajemo, od Policijske uprave /PU/ Trebinje zatražili da se ovaj slučaj ispita, te da se na video nadzoru utvrdi ko je to uradio.

I roditelji više mališana požalili su se našem portalu da vlasnici pasa, iako su to dužni, ne stavljalju brnjice na svoje ljubimce, te da ima sve više onih koji ih, čak, puste s povoca u parku, zbog čega je ugrožena bezbjednost svih posjetilaca.

Ono što je sigurno, ima posla za nadležne inspekcije.