Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Trebinja je bila domaćin Republičkog takmičenja iz Pravoslavne vjeronauke.

skola-vuk-karadzic-trebinje.jpg

Organizator takmičenja je Pedagoški zavod Republike Srpske.

Test usvojenog znanja na časovima vjeronauke radilo je 27 učenika sedmog razreda iz Republike Srpske koji su pokazali najbolje rezultate na ragionalnim takmičenjima.

Takmičenju je prethodio primjeran kulturno – zabavni program u sklopu koga se svim prisutnim obratio direktor škole, gospodin Dragan Mrdić, koji je rekao da je počastvovan što je baš ova škola izabrana da bude domaćin tako velikog takmičenja.

Otac Aleksandar Šmanja, koordinator za vjeronauku u Eparhiji zahumsko hercegovačkoj obraćajući se djeci ukazao je na to da je cilj takmičenja da se djeca i vjeručitelji druže i upoznaju.

Tema takmičenja za školsku 2017/2018. godinu bila je: “Istorija bogoizabranog naroda od doba Patrijarha do Cara Solomona“.

Najbolji rezultat na ovogodišnjem Republičkom takmičenju postigla je Lana Turanjanin Osnovna škola „Sveti Sava“ Ljubinje koja je osvojila svih 100 bodova i treće mjesto je pripalo takođe učeniku Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Ljubinja Savu Radiću, koji je imao samo dva boda manje od svoje drugarice iz razreda. Njihova vjeroučiteljica je Nedeljka Gudelj.

Drugo mjesto sa 99 bodova zauzela je Andrea Vujanović OŠ „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina. Troje najuspješniji učenika su nagrađeni 10-dnevnim boravkom u Grčkoj.

Naše učenice Milica Makitan iz škole domaćina i Dragana Zotović iz Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ ostvarile su zapažene rezultate.

Svim učesnicima takmičenja uručene su prigodne nagrade. Nagrade je uručivao dr. Slavoljub Lukić, inspektor-prosvjetni savjetnik za vjeronauku u Republičkom pedagoškom zavodu Banja Luka. Gospodin Lukić se posebno zahvalio direktoru škole na domaćinskom gostoprimstvu i izuzetnoj organizaciji takmičenja koje je proteklo u duhu ljubavi i u skladu sa svim zakonskim propisima.

Organizatori takmičenja su organizovali i obilazak manastira Hercegovačka Gračanica, Sabornog hrama i Petropavlovog manastira.