Ovaj vikend najjužniji grad Republike Srpske posjetili su predstavnici najuticajnijih medijskih kuća iz Beograda, u organizaciji Turističke organizacije Trebinja.

novinari iz beograda u trebinju.JPG

Na proteklom Sajmu turizma u Beogradu Turistička organizacija našeg grada dogovorila je saradnju sa novinarskim "Pres karavanom" Srbije za studijsko putovanje u Trebinje, gdje bi se novinari iz Srbije upoznali iz prve ruke sa onim što jug Republike Srpske nudi u turističkoj ponudi.

Novinari su upijali svaku riječ, svaka slika im je ostajala u glavi, a tu su bili i fotografski aparati kao i kamera tako da ono što se ne može uočiti ili zapamtiti, ostaće zapisano.

Vrijedni domaćini iz TO Trebinje dva dana bili su na usluzi novinarima, sa osmijehom na licu i željom da u što ljepšem svijetlu predstave prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, gastro kuhinju i vinarije ovoga kraja.

"Trebinje ima samo 1.600 registrovanih kreveta, a Srbija sedam miliona stanovnika što je ogromno tržište za nas i ovo je jedan od načina da mi prezentujemo našu ponudu", rekao je direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić.

Osnivač umjetničkog "Pres karavana" Slavica Hinić koji organizuje studijska putovanja šest godina pod sloganom "Od Vardara do Triglava, od Balkana do okeana", kaže da je misija ovog karavana povezivanje teritorija, različitosti, spajanje sličnosti, kao i vidjeti kulturna nasljeđa zemalja i krajeva.

"Dva dana su malo, ali ipak dovoljno da se stekne utisak da se ovom gradu iznova treba vraćati. Ono što mogu reći u jednoj rečenici je da je ovo grad koji je spoj mediterana i orijenta, grad dobrog vina, sunca i platana", kazala je Hinić.

Među gostima iz Srbije bila je i novinar "Politike" i autor tri knjige Mirjana Nikić koja je puna utisaka šta je Jovan Dučić uradio za Trebinje i koliki je značaj pisane riječi i misli za ovo podneblje i region, kao i vina koja su opila dušu.

"Posjeta Trebinju će biti inspiracija za jedno novo štivo, a ova kockica je nedostajala u mozaiku. Prvi, ali ne i poslednji put sam u Trebinju", istakla je Nikić.

Urednica rubrike za kulturu Jutarnjeg programa RTS-a Marija Miljević Rajšić, koja je nekada pisala tekstove za grupu Oktobar 1864., oduševljena je ljepotom Trebinja.

"Za mene je Trebinje prije svega grad Jovana Dučića, sjajna vina, vinarije i u 'Pres karavanu' sam od samog početka, bili smo u brojnim gradovima, ali za Trebinje moram da kažem da je nešto posebno. Hercegovačka Gračanica budi emocije i treba je posetiti", priča Miljević-Rajšić.

"Večernje novosti" je predstavljala Jelena Matijević koja je rekla da će u svom tekstu napisati da je put u Trebinje jedno veliko hodočašće.

"Ovo je grad Jovana Dučića, Tvrdoša, Mrkonjića, grad žilavke, dobrih, možda najboljih ljudi koje sam dosad srela", iskrena je Matijević.

Predstavnici medijskih kuća iz Beograda su se zahvalili domaćinima na gostoprimstvu, lijepom dočeku, osmijehu, ljubaznosti, lijepim riječima, svemu onome što je potrebno ako se neko želi baviti turizmom. A to Trebinje ima pred sobom, a turizam je jedna od stavki na kojima se bazira razvoj grada podno Leotara.

Novinari su posjetili Gračanicu, Stari grad, park, Muzej Hercegovine, manastir Tvrdoš, Grad Sunca, restorane, hotele, vinarije i saglasni su da je dva dana malo za Trebinje.