Za nadolazeći vikend i prvomajske praznike, smještajni kapaciteti u Trebinju su popunjeni, pa se i ove godine očekuje veliki broj turista, kažu za TrebinjeLive.info u Turističkoj organizaciji.

turisti-trebinje.jpg

Kao i svake godine, tokom praznika se očekuje veliki broj domaćih turista, te turista iz Srbije i Crne Gore, a naš grad ima tri lijepa i prepoznatljiva izletišta (Lastva, Studenac i Ubla), pogodna za organizovanje izleta i druženja, te će se već tradicionalno veliki broj Trebinjaca i gostiju naći na njima u vrijeme prvomajskih praznika.

Za prva tri mjeseca u 2018. godini, ostvareno je 8.080 registrovanih noćenja, što u odnosu na isti period 2017. predstavlja povećanje od 26,41 odsto.

Prema riječima direktora Turističke organizacije Marka Radića, počev još od prethodne godine, a na osnovu relevantnih parametara, sezona počinje ranije nego što je to uobičajeno, te traje nešto duže.

"Ova sezona je to potvrdila i može se reći da smo zabilježili porast dnevnih posjeta i noćenja već na startu ove godine, a da se pravi bum desio početkom aprila, što smo okarakterisali i kao nezvanični početak sezone", naveo je Radić.

Turistička sezona u Trebinju je obično trajala tri mjeseca - jun, jul i avgust, ali se sada već može reći da traje od aprila do kraja oktobra, što je nekih osam mjeseci.

"Prošle godine je približno isti broj registrovanog noćenja zabilježen u oktobru (7.027) i junu (7.866)", pojašnjava Radić.

Turistička organizacija je ove godine samostalno nastupila na sajmovima u Beogradu i Budvi, a njihov materijal, posredstvom partnera, našao se od Moskve i Jerusalima do Dubaija.

Imaju u planu i da nastupaju na sajmovima koji nadolaze tokom godine, a kao posebno zanimljiv treba istaći "Manifest", koji će se krajem maja održati na Kalemegdanu u Beogradu.

Bili su akteri i raznih konferencija i putem prezentacija predstavili su turističku ponudu trebinjske turističke zone (Trebinje, Bileća, Ljubinje, Gacko i Nevesinje) u dva navrata u Banjaluci i Beogradu, te se sada spremaju za istu prezentaciju na "Putevima duhovnosti", koja će biti održana na konferenciji turističkih organizacija u Zvorniku u drugoj polovini juna.

Na osnovu iskustava iz prethodnih sezona, pripremljena je, izrađena i odštampana dovoljna količina propagandnog turističkog materijala (katalog, leci, flajeri, reklamne kese, baneri, turističke mape, razglednice).

Radić kaže da u ovu turističku sezonu ulaze sa kompletno novim, dopunjenim i redizajniranim turističkim katalogom Trebinja, te tematskim flajerima za sve vidove turističke ponude koju Trebinje nudi.

"U narednim danima očekujemo realizaciju 'city break' promotivnog materijala, gdje smo pripremili sadržaj grada pod nazivom 'Trebinje, mjesto za sve generacije' na 21 svjetskom jeziku uz razne informacije koje će turistima olakšati snalaženje tokom boravka", pojašnjava Radić.

Pored turističkog informativnog centra, ovakav materijal će se u PDF-u naći i na zvaničnom veb sajtu Turističke organizacije - gotrebinje.com

U svrhu promocije i dobre pripremljenosti sezone, Radić pojašnjava da su realizovane i aktivnosti na organizaciji studijskih posjeta, programa obilazaka i prijema za turističke subjekte, agencije, turoperatere i novinare iz zemlje i inostranstva.

Već ovaj vikend, Turistička organizacija organizuje dvodnevnu studijsku posjetu za „ Press karavan“, gdje će ugostiti novinare iz najvećih medijskih kuća Srbije (RTS, Pink, Prva TV, Studio B, Politika, Večernje novosti, Blic...).

Za ljepšu promociju Trebinja doprinose i radovi koji se izvode na uređenju grada, poput popločavanja ulica Starog grada i uređenja Gradskog parka, te izgradnja "Grada Sunca", zbog čega turisti Trebinje opisuju kao jedno od najvećih gradilišta u regionu.