U Galeriji Kulturnog centra sinoć je održana promocija monografije „Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995“, autora pukovnika u penziji Zorana Janjića, koja je svjedočenje perioda od početka rata, posebno u dolini Neretve i rejonu Mostar-Nevesinje-Gacko.

nevesinjska brigada monografija promocija trebinje (1).JPG

„Ova monografija je opisala sva dešavanja koja su vezana za borbena dejstva Nevesinjske brigade od njenog osnivanja pa do završetka rata. Ona je obuhvatila sve bitke koje je brigada vodila u svojoj zoni odgovornosti i one bitke u kojima je učestvovala u zonama odgovornosti drugih jedinica Hercegovačkog korpusa, Sarajevsko-romanijskog korpusa, pa i Drugog krajiškog korpusa“, rekao je Janjić.

Podatke za monografiju Zoran Janjić je dobio iz tri izvora.

Zahvaljujući svjedočenjem živih učesnika rata, obavio je razgovor sa oko 100 ljudi koji su obavljali razne dužnosti u brigadi i korpusu. Tako imamo svjedočenje komandanta korpusa generala Radovana Grubača koji je dao svjedočenje sa nivoa korpusa i ono što se odnosilo na Nevesinjsku brigadu, od komandanta Nevesinjske brigade Novice Gušića, kapetana Zorana Purkovića, svih komandanata diviziona, bataljona, velikog broja komandira četa, vodova, boraca.

Drugi izvor podataka su bili dokumenti. Došao je u posjed velikog broja dokumenata koji su mu bili dovoljni da može da ih iskoristiti za potkrijepljivanje svjedočenja živih učesnika rata.

Treći izvor je bila literatura koju su pisali ratni neprijatelji iz doline Neretve koji su napadali Nevesinje, a pomogla mu je i knjiga "Sve moje bitke", komandanta glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka.

nevesinjska brigada monografija promocija trebinje (2).JPG

„U njoj je Bobetko opisao napad Hrvatske vojske 7. juna 1992. godine na jedinice tek formirane Vojske Republike Srpske u dolini Neretve, gdje je do 26. juna  protjerala oko 35.000 Srba koji su živjeli u opštinama Mostar, Čapljina, Stolac“, pojasnio je Janjić.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović je rekao da bila potrebna hrabrost za monografiju, jer ju je mogao napisati samo autentičan učesnik ovih događaja.

Predsjednik Gradske Skupštine Boračke organizacije Trebinje Pero Mišeljić je istakao da su svi Hercegovci bili rame uz rame na braniku srpske Hercegovine od 1992-1995. godine.

U monografiji se na oko 500 strana u 15 poglavlja, nalazi i posebno poglavlje posvećeno imenima i prezimenima poginulih boraca, sa podacima o datumu i mjestu rođenja i pogibije, nazivima brda, sela, rijeka i drugih geografskih pojmova.

Monografija je izašla na Mitrovdan prošle godine, a nakon promocija u Nevesinju, Beogradu, Gajdobri, Subotici, Bileći, Gacku i sinoć u Trebinju, biće promovisana i u drugim dijelovima Republike Srpske.

Program je vodio Ratomir Mijanović, a u njemu su učestvovali i Novica Telebak koji je pročitao svoju pjesmu „Spomen soba“ i narodni guslar Branko Milićević.

nevesinjska brigada monografija promocija trebinje (3).JPG