Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da je Srpska uspostavila saradnju sa ruskom kompanijom "ZIO", koja planira da modernizuje termoelektrane "Gacko" i "Ugljevik", što je investicija vrijedna 200 miliona evra.

rite-gacko.jpg

Perović je naveo da bi sporazum o modernizaciji termoelektrana trebalo da bude potpisan krajem maja, te da je za svaku termoelektranu predviđeno po 100 miliona evra.

"Glavni zadatak biće podizanje instalisane snage termoelektrana i produžavanje njihovog radnog vijeka. Tako bismo dobili dodatnu količinu proizvedena struje i produženje vijeka elektrane za 15 do 20 godina", rekao je Perović za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba što prije da pripremi sve što je neophodno za taj posao, da bi se potpisali ugovori, jer je ruska strana spremna da sve finansira, a da otplata bude obezbijeđena kroz isporuku struje koja će biti dobijena modernizacijom.

"Zahvaljujući tom aranžmanu, Srpska neće dati svoj novac, a biznis plan će pokazati u kojem periodu će investicija biti otplaćivana isporukom struje. Modernizacija treba da bude završena u roku od pet godina, a planirano je da ugovor za taj posao bude potpisan na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu krajem maja i da potpisivanju prisustvuje predsjednik Rusije Vladimir Putin", istakao je Perović.

Perović je naglasio da za nekoliko mjeseci treba da počne gradnja postrojenja za gas u Zvorniku, te da su predstavnici "Gasproma", projektanti, inženjeri i tehnolozi ove sedmice bili u Zvorniku i obišli lokaciju za gradnju postrojenja.

"Vrijednost te investicije je oko 72 miliona dolara i za oko godinu dana bi trebalo da imamo završeno postrojenje. To je postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta i onda je njegov transport vrlo jeftin", objasnio je Perović.

Perović je naveo da Remontni zavod "Orao" iz Bijeljine treba da dobije licencu od ruske korporacije "ODK - Ujedinjeni proizvođači motora", čime bi mogli da servisiraju motore za ruske helikoptere, kojih ima 47 u regionu.

Na taj način, tvrdi Perović, Srpska bi bila regionalni centar za remont ruskih helikoptera.