U hotelu Leotar odrzan je naučni skup bibliotekara Republike Srpske, a ove godine domaćin je Narodna biblioteka Trebinje.

naucni skup bibliotekara.JPG

Skup je otvorio gradonačelnik Trebinja Luka Petrović koji je pozdravljajući prisutne naglasio da ce biti dosta radnih tema. Grad Trebinje postaje centar raznih dešavanja ne samo u nauci i sportu, već i u infraskturi i na taj način Trebinje se stavlja na veću poziciju nego sto je do sada bilo.

"Drago mi je da možemo da promovišemo bibliotekarstvo na najvišem nivou, da teme budu poučne i da ćete napraviti adekvatne zaključke koji će se podijeliti širom Republike Srpske i da će u narednom periodu doći do poboljšanja bibliotekarstva", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima važno je da ljudi dolaze u biblioteke, koriste knjige i ove godine Trebinje je po prvi put dalo podršku izdavaštvu i publikacijama tako da svi oni koji pišu neku knjigu dobiće finansijsku podršku.

"Pisani trag je nešto što ostaje trajno i treba podržati vas i vašu službu jer se na taj način unapređuje rad Republike Srpske", istakao je Petrović.

Prema riječima Slavice Gostimirović, direktora Narodne biblioteke u Doboju i člana uprave bibliotekara Republike Srpske, cilj ovakvih skupova je usavršavanje bibliotekara koji će se sve više okretati savremenim korisnicima bibliotekarskih usluga.
 
"Prošlo je vrijeme da biblioteke služe kao magacini za čuvanje i izdavanje knjiga, prelazi se u vrijeme savremenih tehnologija i moramo se prilagođavati svemu, a i ovaj skup koji ce predočiti inovacije ide u tome da se zadovolje savremeni korisnici", rekla je Gostimirović.
 
Oko 200 bibliotekara iz Republike Srpske okupilo se na skupu, a bili su prisutni i bibliotekari iz Srbije, Federacije BiH, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.