U Narodnoj biblioteci u Trebinju je otvorena izložba pod nazivom "Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji" Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva, a u čast 800 godina od utemeljenja srpske državnosti u srednjem vijeku.

izlozba stefan prvovencani trebinje (1).JPG

Prema riječima Vesne Andrić, predsjednika Srpskog udruženja "Ćirilica" iz našeg grada, ovaj značajan jubilej nije obilježen u Trebinju na način kako mu to i dolikuje, pa je večerašnja izložba bila odlična prilika da se to ispravi.

Ona je dodala da je izložba priređena u okviru projekta "Kraljevi dani" u biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu.

"Namjera autora je da se ličnost Stefana Prvovjenčanog osvijetli sa istoriografskog, kao i stanovišta istorije i književnosti", istakla je Andrić.

Jedan od autora izložbe, Ivana Hrenko je kazala da se kroz ovu izložbu oživljava sjećanje na jednu od najznačajnijih ličnosti srpske kulturne istorije, kao i na svetorodnu lozu Nemanjića.

izlozba stefan prvovencani trebinje (2).JPG

"Izložba je premijerno otvorena u septembru 2017. godine u Kraljevu, a nakon toga bila je izložena na Sajmu knjiga u Beogradu, Lazarevcu, Novom Pazaru, Novom Sadu, a ovo je prvi put da je otvorena van granica Srbije", navela je Hrenko.

Na panoima se može vidjeti život Stefana Prvovjenčanog, vladavina kada je krunisan za kralja, a izložena su i njegova djela.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i konzul Srbije u Trebinju Radoslav Ilić.

Izložba će se moći pogledati u holu Narodne biblioteke Trebinje do kraja maja.

Izložbu je organizovalo Srpsko udruženje "Ćirilica" uz pomoć Narodne biblioteke.

izlozba stefan prvovencani trebinje (3).JPG