Agrarni fond Grada Trebinja obezbijedio je 20.000 rasada paprika i paradajza koje je danas podijelio poljoprivrednim proizvođačima sa ovog područja, a pomoći će im i prilikom plasmana proizvoda.

agrarni fond rasad.jpg

Od 300 do 700 sadnica besplatno je dobilo svih dvadeset poljoprivrednika koji su se javili na Javni poziv Agrarnog fonda, prilikom čega su morali da ispune minimalne propisane zahtjeve. 

Direktor Agranog fonda Grada Trebinja Veselin Dutina napominje da je vrijednost rasada oko 15.000 KM , te da je riječ o hibridima optima, kaptur i beladona. 

"Obezbijedili smo one količine kolike su i tražene, a rasad su proizvodili inženjeri Agranog fonda u našim rasadnicima", kaže Dutina i ističe da su se sa proizvođačima dogovorili da im Agrani fond pomogne pri plasmanu proizvoda, ukoliko ne budu mogli sami da nađu tržište. 

Dutina dodaje da Agrani fond ove godine prvi put, nakon rata, organizuje otkup proizvoda kako bi pomogao poljoprivrednicima i stimulisao ih da se bave proizvodnjom. 

Dutina je najavio i niz drugih programa pomoći za poljoprivredne proizvođače sa područja ove lokalne zajednice, ističući da je trenutno u toku javni poziv za podjelu pčelarskih paketa. 

Prema njegovim riječima, u prvom ciklusu biće podijeljeno po pet košnica za 20 pčelara, a jedan takav poziv biće i na kraju ljeta. 

Dutina dodaje da će sljedećeg mjeseca raspisati javni poziv za dodjelu mini-grantova zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima za opremanje poljoprivrednih gazdinstava, a nakon toga javni poziv za Udruženje korisnika voda za subvenciju električne energije u iznosu od 40 odsto, koja je za 10 odsto vuša u odnosu na prošlu godinu. 

Uslijediće, kako kaže Dutina, i javni poziv za obnovu objekata za držanje stoke na selu, zatim pomoć individualnim prizvođačima koji su imali štetu od vremenskih nepogoda i od napada životinja, te ljudima teškog materijalnog stanja. 

"Sve javne pozive podijelili smo tako da svaki mjesec imamo po jedan, kako bismo stalno bili na usluzi poljoprivrednim proizvođačima", kaže Dutina i dodaje da programe ne mogu dobiti oni proizvođači koji su prošle godine ostvarili neku pomoć od Agrarnog fonda. 

On ističe da je cilj da što više ljudi ostvari neku pomoć od Agrarnog fonda. 

Nikola Soldo kaže da se poljoprivredom bavi dugo godina, ali da je ovo prvi put da mu neko nešto besplatno da. 

"Mnogo mi znači ova pomoć Agrarnog fonda i hvala im što su imali sluha za nas, jer u današnje vrijeme dobiti nešto džabe je velika stvar", ističe Soldo i napominje da je dobio koliko je i tražio - po 500 komada rasada paprike i paradajza. 

Zahvalnost Agrarnom fondu uputio je i Milenko Bošković koji je dobio po 150 sadnica ovog povrća.

"Ovo je prvi put da mi neko nešto pokloni, a zauzvrat ništa ne traži. Značiće mi puno, jer je riječ o finoj sorti", kaže Bošković.