Jedan od najuspješnijih bh. bankara,  Milan Radović, prvi čovjek banjalučke Nove banke,  danas je na sjednici Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza (DNS), izabran za potpredsjednika partije Marka Pavića.

milan radovic.jpg

Politički analitičari procjenjuju da će Radovićev dolazak u DNS  dodatno ojačati ovu partiju, koji je zadnjih sedmica u velikom usponu i prema dosada objavljenim istraživanjima ima stalni trend rasta. Oni smatraju da će politički angažman Milana Radovića uticati na dodatni  rast podrške birača, a koja je trenutno  oko 13%.

S obzirom na stručnost i ugled i iskustvo, ali i veze u finansijskim i privrednim krugovima, kod nas, u regionu ali  i u svijetu, po ocjeni političkih analitičara, Radović bi mogao biti najveći vjetar u leđa DNS-u da se ozbiljno približi SDS-u, kao drugoj po snazi političkoj partiji u Republici Srpskoj.

Ekonomski stručnjaci ističu  da je ovaj mladi doktor ekonomskih nauka za relativno kratko vrijeme od Nove banke napravio bankarsko čudo u Srpskoj i za nekoliko godina od  male banke stvorio  jednu od najuspješnijih finansijskih ustanova  u RS i BiH.

U političkoj javnosti se smatra  da će Milan Radović biti kandidat za predsjednika Vlade RS sa najviše šansi, a stručna javnost ističe da se radi o dobrom poznavaocu privrede i finansijskih kretanja, te  da će njegov ulazak  u politiku probuditi  građanima Srpske novu nadu u ekonomski napredak.

Milan Radović rođen je u Sarajevu 21.08.1974. godine i u rodnom gradu završio je osnovnu školu. Matematičku gimnaziju je pohađao u Sarajevu i  Beogradu. Ekonomski fakultet završio je na Univerzitetu u Banjoj Luci, a zvanje magistra, a kasnije i doktora ekonomskih nauka stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Radno iskustvo sticao je radom u više banaka u Bosni i Hercegovini, a dužnost predsjednika Uprave Nove banke AD Banja Luka obavlja od 2010. godine. Nosilac je brojnih prestižnih nagrada za najboljeg menadžera u bankarstvu: “Najbanka i najmenadžer regiona” za 2014. i 2017. godinu, priznanje Evropskog udruženja menadžera i časopisa Euromanager, kao i nagrade „Najmenadžer-desetljeća” u organizaciji Direkcije Agencije za izbor najmenadžera BiH, Jugoistočne i Srednje Evrope. Osim toga, predaje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Radović obavlja i funkciju potpredsjednika Udruženja banaka BiH, a i predsjednik je  Upravnog odbora Rukometnog kluba Borac m:tel.

Pojačavanje DNS zvučnim imenima počelo je nedavno prelascima  poslanika u Parlamentu BiH Jovana Vukovljaka, Đorđe Krčmara i Borislava Bojića. U toku naredne sedmice očekuje se prelazak Ognjena Tadića i kompletne Narodne stranke.