Predstavnici grada Trebinja i Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu danas su potpisali sporazum o naučno-tehničkoj saradnji koji će znatno doprinijeti razvoju ove hercegovačke lokalne zajednice.

gradska-administracija-trebinje-e1452854650814.jpg

Sporazum su potpisali gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i dekan Geografskog fakulteta Dejan Filipović koji su ukazali da će stručnjaci ove visokoškolske ustanove pomoći u analizama, revizijama, mišljenjima i sugestijama izrade prostornog plana grada Trebinja, urbanističkih i regulacionih planova. 

Petrović je, ukazujući na značaj ovog sporazuma, istakao da je veoma važno da grad Trebinje ne mijenja zamišljene obrise, već da bude, kako je Strategijom razvoja i predviđeno, najpoželjniji manji grad na zapadnom Balkanu, naglašavajući da će željeni cilj biti postignut upravo saradnjom sa beogrdaskim fakultetom. 

"Ovo nije jedina saradnja grada Trebinja i Geografskog fakulteta, ona postoji i u drugim oblastima - školstvu, naučnim skupovima", rekao je Petrović i istakao da je komunikacija sa tom ustanovom veoma značajna za Trebinje i za razvoj nauke u ovom gradu. 

Zadovoljstvo zbog sporazuma izrazio je i Filipović, navodeći da je potpisan na obostrano zadovoljstvo. 

"Ovaj sporazum je veoma važan i za Geografski fakultet. Mi raspolažemo dobrim kadrovima, imamo pet studijskih grupa - geografija, prostorno planiranje, zaštita životne sredine, turizmologija i demografija. Nadam se da ćemo svojim znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju grada u koji rado dolazimo i sa kojim uspješno sarađujemo", rekao je Filipović. 

On je naglasio da su kapaciteti Geografskog fakulteta na raspolaganju Trebinju kada je riječ o naučnoj i poslovnoj saradnji, te osnovnim primijenjenim i terenskim istraživanjima. 

"Među prvim značajnijim stvarima koje smo planirali u narednom periodu je izrada prostornog plana grada Trebinja, gdje će učestvovati predstavnici Faklulteta i eksperti u izradi plana. Imajući u vidu veliko iskustvo koje imamo iz Srbije, a radeći i prostorni plan Republike Srpske prije nekoliko godina, nema sumnje da će to biti stručno urađeno", naveo je Filipović. 

On je najavio da će Geografski fakultet stipendirati jednog studenta iz Trebinja na master akademskim studijama, ističući da to podrazumijeva finansiranje troškova školarine, izradu master rada i literaturu neophodnu za polaganje ispita. 

Student će izabrati jedan od pet smjerova na master studiju. 

Filipović je napomenuo da Geografski fakultet planira i da gradu Trebinju pokloni jedinstven sunčani časovnik po projektu profesora Milutina Tadića, čija će izrada početi već naredne nedjelje, ali i i bistu Jevta Dedijera. 

Predstavnici Geografskog fakulteta su podsjetili da ove godine obilježavaju 125 godina postojanja i da im je jedna od prvih i vodećih manifestacija bila organizovanje naučnih skupova o Jevtu Dedijeru i o prostorno planskom planiranju koji su tokom prethodna tri dana održavana u Trebinju.