Elektroprivreda Republike Srpske oštećena je za najmanje pet miliona KM samo u periodu četiri mjeseca prošle godine, saznaje ATV iz izvora u sistemu najvećeg preduezća u Republici Srpskoj.

elektroprivredars

Prema saznanjima ATV-a, Uprava Elektroprivrede napravila je štetu manipulacijom termina remonta tako što je struja kupovana po najvišim tržišnim cijenama i prodavana po najnižim. Samo zbog jednog tendera, Elektroprivreda RS oštećena je za više od dva miliona maraka.

U pozivu za kupoprodaju električne energije, koji je dostupan na veb stranici tog preduzeća, a koji je rukovodstvo raspisalo 6. jula prošle godine, oglasili su da kupuju 136 hiljada megavata električne energije.

Uslugu su platili nešto više od 13 miliona maraka. To ne bi bilo sporno, da nisu kasnili sa remontom TE Ugljevik dva mjeseca, zbog čega su struju morali da kupuju onda kada joj je cijena na tržištu najveća – na ljeto, kada je proizvodnja dosta manja.

Kako ATV saznaje, da je remont odrađen u maju, kada je prvobitno bio zakazan, uprava ERS platila bi kupljenu električnu energiju nešto više od 11 miliona maraka i tako uštedjela 14 maraka po megavatu. Izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede Maksim Skoko za ATV kaže da su za sve krive vremenske prilike.

“Do odgađanja je došlo jer Termoelektrana Ugljevik nije bila spremna za izvođenje radova, a morala je da izvrši kapitalni remont, što se i pokazalo nakon otvaranja generatora, jer da nije izvršen kapitalni remont u prošloj godini, desila bi se havarija nesagledivih posljedica", naveo je Skoko.

Kako ATV saznaje, Uprava je na vrijeme dobila informaciju da će remont kasniti. Takođe, sama javna nabavka organizovana je u tijesnom roku. Tender je raspisan 7. jula, a ponuđači su imali praktično manje od jednog dana da se prijave.

Krajnji rok za dostavljenje ponuda bio je 10. jul, u koji su ulazila i dva dana vikenda. Ponude su primljene u 9.30, a ugovor je, kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, potpisan istog dana u 16.00 časova.

To nije jedini sporan tender koji je raspisala uprava Elektroprivrede. Od 19. januara ove godine, prikupljali su ponude za prodaju skoro 27 hiljada megavata električne energije. Ovaj put, prema zvaničnim informacijama koje se nalaze na sajtu Elektroprivrede, ponuđači su imali čak tri dana da se prijave.

Zvanična tenderska dokumentacija koja je na internet stranici Elektroprivrede dokazuje da su svi tenderi za kupoprodaju električne energije u 2017. godini raspisani uglavnom u petak ili četvrtak s rokovima od 2 do 4 dana za milionske ponude.

Spekulacije o spornim javnim nabavkama u Elektroprivredi postoje već neko vrijeme, a prema saznanjima ATV-a, one se najlakše postižu manipulisanjem sa terminima i vremenom remonta, jer se tako sa prodavcem struje dogovara veća cijena.

Kako saznaje ATV, baš to se desilo i u oktobru prošle godine, kada je remont produžen za više od mjesec dana, zbog čega je struja ponovo plaćena 2,5 miliona maraka više.

Spekulacije o malverzacijama s tenderima i remontom, prati i priča o rekordnom gubitku Elektroprivrede od 47.8 miliona maraka. Prema nezvaničnim informacijama, pokrenuta je istraga u vezi s malverzacijama u Elektroprivredi, ali danas nije bilo moguće provjeriti tu informaciju u policiji.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske nije se javio na telefon. Nije se javio ni ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, koji je prije samo nekoliko dana najavio reorganizaciju Elektroprivrede. Tako nije bilo moguće provjeriti da li se transformacija Elektroprivrede odnosila na smjene u tom preduzeću.