Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je danas da preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" u prvoj polovini iduće godine mora da prođe proces ozbiljne transformacije kako bi bilo još efikasnije u svom radu.

petar djokic

Đokić je rekao novinarima u Šamcu da su velika ograničenja "Elektroprivrede" to što Republika održava politiku izuzetno niskih cijena električne energije i što "Elektroprivreda Srpske" ima veliki broj zaposlenih.

"Upravo su to dva ključna faktora koja najdirektnije utiču na finansijski rezultat svih zavisnih preduzeća, ali i `Elektroprivrede` u cjelini", kaže Đokić.

On smatra da ne treba govoriti o tome da će se smjenama u "Elektroprivredi" nešto bitno promijeniti, već kako da se novom, boljom organizacijom poboljša stanje ovog velikog sistema Republike Srpske.

"Uvjeren sam da za tim ima i prostora i potrebe. `Elektroprivreda`, posebno u prvoj polovini naredne godine mora da prođe kroz proces ozbiljne transformacije i novog oblika organizovanja kako bi mogla da bude još efikasnija u svom radu", rekao je Đokić.

On je podsjetio da je "Elektroprivreda Republike Srpske" veliki i organizaciono vrlo složen sistem sa visokim nivoom nezavisnosti, koji ima 10 zavisnih preduzeća, a na čelu sistema je organizaciono mješoviti holding ili matično preduzeće koje ima svoju upravu.

"Odgovornost za neko stanje ili teškoće ima upravo preduzeće i to se ne može odvojiti od odgovornosti uprava svih zavisnih preduzeća koja čine ovaj veliki sistem", rekao je Đokić.

On je istakao da "Elektroprivreda Republike Srpske" u uslovima u kojima posluje ipak ostvaruje dobre rezultate - svake godine kontinuirano obezbjeđuje snabdijevanje električnom energijom stanovništva Srpske i skoro svake godine obezbjeđuje znajačne količine energije koja se izvozi na druga tržišta.

"Problem je bio u prošloj godini koja je bila vrlo teška godina sa hidrologijom i imali smo znatno smanjenu proizvodnju zbog izuzetno dugog sušnog perioda, a isto tako zbog planiranog remonta Termoelektrane Ugljevik", rekao je Đokić.

On je dodao da se to odrazilo na ukupne rezultate koje je imala "Elektroprivreda", ali da su se oni uglavnom kretali u okviru planiranih rezultata i planiranog poslovanja za 2017. godinu.

"Finansijski rezultat koji imaju zavisna preduzeća `Elektroprivrede` su različiti, neka su u gubitku, neka imaju pozitivan rezultat. Uprava matičnog preduzeća se potrudila da imaju pozitivan finansijski rezultat, tako da ne treba govoriti o tome da će se smjenama nešto bitno promijeniti", rekao je Đokić.

On je istakao da treba govoriti o tome kako da se novom boljom organizacijom poboljša stanje u velikom sistemu Republike Srpske.