Američki predsednik Donald Tramp naredio je tokom noći napade na Siriju, odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

vazdusni napad sirija

SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju "u jednom udaru", za koji je Pentagon kazao da je uslijedio nakon potpuno uvjerljivih dokaza da je sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan rekao je da napad u Siriji nije usmjeren protiv sirijskih saveznika, i da su Rusi upozoreni prije intervencije.

U napadu kod Homsa povrijeđena su tri civila, javljaju sirijski državni mediji. Gađane baze su ranije evakuisane na osnovu ruskih upozorenja, saopštavaju u Damasku, prenosi Rojters.

Tokom noći SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele vazdušne napade na ciljeve u Siriji. U Damasku je dejstvovala protivvazdušna odbrana.

Pentagon saopštava da su pogođene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Amerikanci su koristili krstareće rakete "tomahavk".

Ruski ambasador u SAD poručuje da napad neće ostati bez posljedica. Damask navodi da napad predstavlja kršenje međunarodnog prava.

U noćašnjim napadima pogođena je vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom. Pogođen je i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokacija u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada - rekao je Tramp obraćajući se naciji.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

Oglasio se i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je rekao da je naredio napade zato što su desetine muškaraca, žena i djece "masakrirani hemijskim oružjem". "Crvena linija je pređena", poručio je Makron.