Frankofonija je u Trebinju uvijek bila na zavidnom nivou, a đaci su iz generacije u generaciju postizali odlične uspjehe na takmičenjima iz ovog jezika. Najbolji dokaz da je to tako potvrđuju naše sugrađanke Ivona Ponjarac i Anđela Đurica.

frankofonija trebinje

Ivona je nedavno bila najbolja na republičkom takmičenju iz francuskog jezika za učenike osnovnih škola, dok je Anđela osvojila prvo mjesto u istom rangu za učenike srednjih škola.

Učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Trebinja Ivona Ponjarac pobjednica je republičkog takmičenja iz francuskog jezika, dok je u kategoriji srednjoškolaca najbolja bila Anđela Đurica, učenica trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić".

Ivona kaže da je francuski jezik počela da uči prije godine, kao i da joj se ovaj jezik odmah dopao zbog svoje ljepote i različitosti.

"Niko u mojoj porodici ne govori francuski jezik. Najviše mi je pomogla nastavnica Svjetlana Savić, kojoj ovim putem želim da se zahvalim, jer je ona najzaslužnija za moj uspjeh. Naravno, imala sam punu podršku moje porodice", priča Ivona, koja je pohađa Osnovnu školu "Vuk Karadžić".

Ne pohađa kurseve, ali u budućnosti planira da se više posveti čitanju knjiga na francuskom jeziku, ali i kursu ovog jezika.

- Osim francuskog, volim i engleski jezik, kao i fiziku. Aktivno se bavim odbojkom, treniram u Ženskom odbojkaškom klubu 'Leotar', gdje sam član pionirske ekipe koja je osvojila drugo mjesto u ligi Hercegovine", istakla je Ivona.

S druge strane, Anđelina ljubav prema francuskom jeziku potiče iz šestog razreda. U školi je otkrila da ima talenat i to nadograđuje sa kontinuiranim radom i trudom.

„Gledala sam francuske filmove, slušala francusku muziku i to je jedan od razloga što sam zavoljela ovaj jezik“, kaže Anđela, koja je učenik Gimnazije "Jovan Dučić".

Čita poeziju i knjige na francuskom jeziku i prilikom dodjele diploma za francuski jezik recitovala je pred ambasadorom Francuske pjesmu Žaka Prevera.