U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je u okviru kulturne manifestacije „Dučićev dan“ priređena tribina o Nićiforu Dučiću, arhimandritu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, piscu, vojskovođi, istoričaru, dobrotvoru i prvom akademiku koga je podario naš grad.

tribina o niciforu ducicu trebinje 2018 (5)

O Dučiću, koji je rođen u selu Lug na obali Trebišnjice 1832. godine, govorili su direktor Arhiva SPC dr Radovan Pilipović, dr Miloš Matijević i dr Nenad Idrizović.

Govoreći o životu ovog vojskovođe u mantiji, mr Radovan Pilipović je istakao da je Dučić bio od onih koji su ispunjavali jevanđeljsku riječ – da treba položiti život za svog bližnjeg, učestvujući i boreći se za slobodu svog rodnog kraja i matice Srbije.

„Značajan je i po spisima koje je ostavio iza sebe. Istorija srpske crkve koju je napisao i danas može da posluži studentima Bogoslovskog fakulteta, jer se i danas koristi njegov način raspodele građe“, rekao je Pilipović.

tribina o niciforu ducicu trebinje 2018 (5)

Iako je živio u jedno burno vrijeme kada je došlo do srpskog uspona, dr Matijević je istakao da je Dučić, pored srpskog naroda, izučavao i Rusiju i Evropu, a svojim imenom je pronio pobjede u svakoj djelatnosti kojom se u životu bavio.

"Zadužio je srpski narod i kao ratnik i kao naučnik", istakao je Matijević, dodajući da je Dučić uz vojvodu Luku Vukalovića, početkom šezdesetih godina 19. vijeka, bio jedan od glavnih organizatora ustanka protiv Turaka u tadašnjoj trebinjskoj nahiji.

Dučić nije bio školovani vojnik, ali je imao oštroumnost vojskovođe i hrabrost koju je nosio u genima hercegovačkog krša, što je pokazao i kao dobrovoljački komandant u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. godine.

Zauzimao je i značajno mjesto među kulturnim radnicima u Srbiji, s obzirom na to da je od 1880. do 1886. godine bio upravnik Narodne biblioteke, čije je tada sjedište bilo u Kolarčevoj zadužbini na današnjem Studentskom trgu u Beogradu.

tribina o niciforu ducicu trebinje 2018 (5)

Prema riječima dr Nenada Idrizovića, Dučić je bio i član Srpskog učenog društva, dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik odbora za škole i velikog suda, navodeći da Dučić stoji rame uz rame sa velikim srpskim naučnicima kao što su Đura Daničić, Stojan Novaković, Milan Đ. Milićević.

U ime organizatora – Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, prisutne je pozdravio predsjednik Žarko J. Ratković, koji je podsjetio na rad Udruženja i manifestacije koje je do sada organizovalo na radost svih beogradskih Trebinjaca.

U kulturnom dijelu programa učestvovao je pjesnik Božo Glogovac.

Nakon tribine, otvorena je izložba "Život i djelo Nićifora Dučića (1832-1900)", na kojoj su premijerno trebinjskoj javnosti prikazani dokumenti i prateći foto materijal o arhimandritu, te njegovi radovi iz demografije, geografije i etnografije.

Otvrajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da se u posljednjim decenijama, zahvaljujući izdavačkoj kući "Dob" iz Gacka, 2002/03. godine, objavljene Nićiforovi književni radovi.

"Dva vrijedna autora - monah Ignjatije Marković iz Manastira Tvrdoš i dr Rajko Vukašinović, priredili su životopis Nićifora Dučića", istakao je Petrović, dodajući da se o njegovom liku i djelu, u široj javnosti, ni dalje ne zna dovoljno.

izlozba nicifor ducic

On je kazao da je Nićiforova filozofija bila ljudski jednostavna - na prvom mjestu je bila sloboda, na drugom narodna prosvjeta a na trećem narodni napredak.

"Sve to, i tada, trebala je da aminuje Evropa njegovog vremena, a to je značilo da se - sa jedne strane nacionalni ciljevi moraju definisati prema narodnim potrebama, a sa druge - ako je ikako moguće prema najmoćnijim, koji nas ni tada, kada smo najviše trpjeli i krvarili, nisu podržali", naveo je Petrović.

Predavanje i izložba priređeni su u novembru 2017. godine u Beogradu povodom 185 godina od njegovog rođenja.

Manifestacija "Dučićev dan" završava večeras svečanom akademijom u Kulturnom centru.

Početak je u 20.00 sati.

tribina o niciforu ducicu trebinje 2018 (5) tribina o niciforu ducicu trebinje 2018 (5)