U Trebinju će jutros početi kulturna manifestacija "Dučićev dana", koja je ove godine zbog vaskršnjih praznika pomjerena za petak 13. i subotu 14. april.

ducicev dan vece laureata (1)

Naučni skup, koji se u okviru manifestacije organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen najpoznatijoj srpskoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

Otvaranje naučnog skupa pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“ u sali Skupštine grada, u petak, 13. aprila, je u 9:30 časova, a istog dana, od 20.00 časova, u Muzeju Hercegovine, biće promovisan zbornik radova pod nazivom „Poetika Milutina Bojića“, sa prošlogodišnjeg naučnog skupa.

U subotu, 14. aprila, u Hercegovačkoj Gračanici od 8.00 časova biće služena Sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.00 časova je planiran nastavak naučnog skupa o Desanki Maksimović.

U okviru drugog dana manifestacije, u Muzeju Hercegovine će od 17.30 časova biti upriličen razgovor na temu „Nićifor Dučić – srpski duhovnik, istoričar i ustanički vođa“. Učesnici sesije su: dr Radomir Pilipović, dr Nenad Idrizović, Žarko J. Ratković i Božidar Glogovac.

U Muzeju Hercegovine, istog dana, od 18.30 časova, biće otvorena izložba „Život i djelo Nićifora Dučića (1832-1900)“.

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, pod nazivom „Svoju veru nađoh u snu o veri“ biće održana u Kulturnom centru Trebinje, u subotu, 14. aprila od 20.00 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U programu učestvuju: hor „Tribunia“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Biljana Đurović i Srđan Karanović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanista ovog pozorišta Nevena Živković, te Sofija Perić, izvođač tradicionalne muzike iz Požarevca i Saša Perić, izvođač na kavalu i tarabuci.