U Trebinju je danas počela adaptacija objekta Doma penzionera na Gradini, koju kroz kreditna sredstva finansira Vlada Republike Srpske u okviru CEB 2 - projekta Razvojne banke Savjeta Evrope u vrijednosti od 1.600.000 KM.

rekonstrukcija dom penzionera Trebinje (2)

Otvarajući početak radova, ministar za izbjegla i raseljena lica RS Davor Čordaš je istakao da će biti rekonstruisani krov, fasada, unutrašnjost objekta, elektroinstalacije.

"Drago mi je što Vlada RS učestvuje u ovom projektu, koji je veoma značajan za grad Trebinje, koji, takođe, ima svoje učešće u samoj investiciji", istakao je Čordaš.

On je kazao da će putem istog projekta uskoro početi i izgradnja stambene zgrade sa 48 stanova u bivšoj kasarni Vojvoda Luka Vukalović, čime će biti riješen problem alternativnog i kolektivnog smještaja u našem gradu.

Za ovaj projekat, kako je pojasnio, biće izdvojeno oko 2.200.000 KM, pa će obje investicije u Trebinju biti podržane od kroz projekat CEB 2 SA oko 3.800.000 KM.

"Vlada finansira ovaj projekat kroz kreditna sredstva, podstičući, s jedne strane, i razvoj privrede, jer su izvođači radova iz Republike Srpske", dodao je Čordaš.

rekonstrukcija dom penzionera Trebinje (2)

Direktor Doma penzionera Rajko Ćapin je izrazio zadovoljstvo što su poslije dugogodišnjih najava počeli radovi na objektu, što će korisnicima omogućiti veći komfor, a zaposlenima bolje uslove rada.

On je kazao da Dom penzionera, u kome je smješteno 114 korisnika od kojih za njih 20 troškove snosi pomenuto ministarstvo, ima odličnu saradnju sa ovim resorom, te da mu je drago što će ovim projektom opstati kao lider na tržištu u pružanju ovih usluga u širem regionu.

"U ovoj ustanovi, uz onaj profesionalni dio, postoji jedan veliki entuzijazam svih zaposlenih, jer u Domu penzionera, od ukupnog broja korisnika, njih 70 odsto zavisi od pomoći drugih lica", istakao je Ćapin.

Podsjetio je da je popunjenost njihovih kapaciteta već godinama unazad stalna, te da je rok radova dat izvođaču ugovorom godinu dana.

Govoreći o zgradi za izbjegla i raseljena lica i socijalne slučajeve sa područja grada, zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić je rekao da Grad učestvuje sa 20 odsto sredstava, kojim će biti obuhvaćeni troškovi uređenja okolnog prostora, renta, zemljište.

"Uvijek smo imali razumijevanja od nadležnih u Vladi i ministartvu zbog čega im se zahvaljujemo. Nadamo se da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu", naveo je Ćurić.

On je dodao da će izgradnjom ove zgrade biti riješen problem i kolektivnog smještaja u Lastvi.

Izvođač radova na zgradi biće poznat danas, kada će biti otvorene pristigle ponude.

Radove na objektu Doma penzionera izvodi konzorcijum izvođača - Braća Mićić d.o.o. Modriča, Euromont d.o.o. Banjaluka i Prodex d.o.o. Modriča.

rekonstrukcija dom penzionera Trebinje (2)