Ministar za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš posjetio je danas srpske povratnike u Mjesnoj zajednici Ivanica u opština Ravno u FBiH gdje je izgrađeno osam stambenih jedinica za Srbe povratnike u vrijednost oko 180.000 KM.

ivanica

Riječ je o Projektu obnove stambenih jedinica iz sredstava Saudijskog fonda za razvoj.

Čordaš je novinarima rekao da je vrijednost projekta oko 180.000 KM, te napomenuo da je urađena i infrastruktura-elektrifikacija i da su kuće useljene.

"Imamo još projekata u pripremi, uglavnom vezanih za infrastrukturu. Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske je spremno učestvovati u njima", istakao je Čordaš i dodao da imaju odličnu saradnju sa opštinom Ravnom.

Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović rekao je da u budućnosti žele riješiti neke od infrastrukturnih problema na ovom području, među kojima su prioriteti vodosnabdijevanje i odvodnja.

"Uvjeren sam da ćemo i po ovom pitanju imati dobru saradnju sa nadležnim Ministarstvom", istakao je Šimunović i zahvalio svim institucijama koje pomažu povratak u opštinu Ravno.

Povratnik Vukan Kovač i njegova supruga Rada kažu da su presrećni što im je kuća obnovljena nakon mnogo godina.

"Ovaj dan me vraća u sjećanje 1978. godine kada sam počeo ovdje da živim. Nesrećni događaji su me odavde otjerali i evo, nakon 27 godina, ponovo sam u svom domu zahvaljujući Ministarstvu i opštini Ravno i svim dobrim ljudima koji pomažu ovakve projekte", istakao je Kovač.

On je dodao da mu je želja da svi oni koji su raseljeni jednoga dana dožive da se vrate na svoja ognjišta i u svoje kuće.