Bilećanin Branko Hrnjaz je prvi maratonac iz ovog regiona koji je uspješno istrčao maraton (42,1 km) u Rimu i to na Vaskrs, 8. aprila.

branko hrnjaz

Rimski maraton je jedan od najtežih i najatraktivnijih u Evropi.

Trčanje maratona je za veliki broj ljudi na popisu stvari koje žele u životu savladati, dok je za druge to prilika da posjete nova i uzbudljiva odredišta a pritom sudjeluju u trci.

Rim je bio idealna odrednica da se posjeti uzbudljiva destinacija i odmjeri snaga sa najelitnijim trkačima svijeta.

Hrnjaz je bio među više od 15.000 najboljih svjetskih maratonaca iz preko 130 zemalja svijeta.

Zahvaljujući uzbudljivoj ruti popločanim ulicama Rima trkači su, na nekoliko lokacija tokom trke, mogli da uživaju u muzici i izvrsnoj kombinaciji takmičenja i razgledanja "vječnog grada". Trčalo se ulicama imperatora i gladijatora.

- Trčati u "vječnom gradu" je san snova! Staza je vrlo zahtjevna. Organizacija trke na najvećem mogućem nivou. Temperatura je bila preko 25 stepeni celzijusa, što je bila otežavajuća okolnost, ali... Iscrpljujuće je bilo ali je vrijedilo. U neko doba, trčeći popločanim, starim kamenim ulicama, imao sam osjećaj kao da sam u našoj Hercegovini. Start i cilj je bio u blizini Koloseuma. Trčali smo pored bazilike Svetog Petra, Vatikana, španskih stepenica, poznatih fontana i trgova... Bukvalno, trčali smo kroz vrijeme i prostor. A u gradu rijeka turista. Trčeći ulicama "vječnog grada" maštao sam kako će i Bilećki polumaraton jednoga dana biti turistička atrakcija - istakao je Hrnjaz.

Branko potvrđuje zlatno pravilo da su sportisti najbolji "ambasadori" jednog mjesta.