Svi u Gradskoj upravi su spremni na ocjene Trebinjaca za ono što su uradili u proteklom periodu, želeći da građani osjete da mogu da participiraju u lokalnoj vlasti – da daju preporuke, rješenja i kritike, zbog čega ne treba čak ni opozicija, već samo građani koji će reći šta valja, a šta ne – poručio je gradonačelnik Luka Petrović u emisiji “Aktuelno” na talasima “Radio Trebinja”.

luka-petrovic

Petrović je poručio da su građani ti od kojih je tokom proteklog perioda dobio najviše i sugestija i pohvala i kritika - što je omogućilo da se brojni projekti započnu, a ono što je propušteno tokom samog izvođenja radova ili nekog socijalnog prijedloga unaprijedi i bude na ponos i Gradskoj upravi i našim sugrađanima.

Za uspješnu realizaciju brojnih projekata nemjerljiva podrška je stigla i iz Banjaluke i iz Beograda, zbog čega su rezultati djela a ne riječi, a kao jedan od primjera, Petrović je naveo projekte koje će, na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u Trebinju i Hercegovini realizovati Vlada Srbije.

“Prošli su svi projekti koje smo do sada delegirali predsjedniku Dodiku, a on predsjedniku Vučiću. U toku je izgradnja vrtića u naselju Gorica, njemom dijelu koji je do sada u potpunosti bio zapušten. Vjersko-duhovni centar u Mrkonjićima, predviđen Srednjoročnim planom kapitalnih investicija grada, Srbija će pomoći sa 800.000 KM, a jedan donator će nam dati konceptno rješenje. To selo treba da bude svetilište, da se ono ne može mimoići. Mi ćemo dati materijalno, a duhovno već postoji vijekovima”, poručio je Petrović, navodeći da su sredstva za Mrkonjiće već doznačena na račun Vlade RS, te da je predsjednik Dodik obećao dodatna sredstva ukoliko to bude potrebno.

Govoreći o “žili kucavici” cijele istočne Hercegovine i Podrinja – izgradnji novog magistralnog puta od Foče do doline heroja na Sutjesci, Petrović je istakao da će taj projekat Vlada Srbije finansirati sa oko 20 miliona KM.

“Savez opština istočne Hercegovine je ugovorio izradu glavnog projekta - od ušća Hrčavke u Sutjesku do ušća Sutjeske u Drinu, što čini novi put, most i priključak na put Foča-Šćepan Polje. Radovi će trajati do dvije godine, a prve mašine očekujemo na jesen”, istakao je Petrović.

Zbog svega ovoga, kazao je on, važna je posjeta dvojice predsjednika Trebinju, koji će obići aktuelne i buduća gradilišta, ali i obratiti se građanima na Trgu slobode u utorak, 10. aprila u 16.00 sati.

“Zadovoljsto mi je što će grad Trebinje biti domaćin dvojici predsjednika - voždovima srpskog korpusa sa obje strane rijeke Drine. Posjeta je važna i jer dolazi u trenutku kada su djela već učinjena”, naveo je Petrović.

Osvrćući se na brojne projekte koji su u gradu realizovani, njihova realizacija je u toku ili će tek početi da se pretvaraju u djela, Petrović je podsjetio da se, između ostalog, radovi u parku privode kraju, da se gradi novi parking kod gradske kapele, da će uskoro biti sanirana ulica Bogdana Zimonjića u Vinogradima, te da se uveliko izvode radovi na sistemu vodosnabdijevanja – Hrupjela-Podgljivlje-Podglisje-Podvori i sistema navodnjavanja na više lokacija.

Najavio je i da će uskoro biti uređene sve staze u gradskom groblju Podgljivlje, izgrađena pješačka staza do Petrovog polja i saniran glavni put kroz to naselje, iizgrađen vodovodni sistem za bolje snabdijevanje naselja Zasad i Mostaći, zbog većih potreba za vodom Grada Sunca, kao i javna rasvjeta od Zasad polja do Dražin Dola i od Vinograda do Podgljivlja.

“Radovi na Gradskom bazenu, koje finansira HET, izvode se pojačanom dinamikom, a ovo preduzeće radiće i na projektima čija je vrijednost višemilionska. Njemački investitor će nam do kraja aprila saopštini šta tačno treba da se uradi da bi se osposobile hale ‘Novoteksa’. Izdvojili smo 440.000 KM, a ako bude trebalo još sredstava – spremni smo da ih obezbijedimo, jer to znači nova radna mjesta u realnom sektoru”, poručio je Petrović.

U SVAKO ŠKOLU ĆEMO UĆI – TREBAJU NAM KADROVI

Svaku struku za koju se odluče budući studenti da upišu, a za koju se ispostavi da je deficitarna, Gradska uprava će obezbijediti pomoć tim brucošima već na prvoj godini, istakao je Petrović.

On je kazao da se pojedine struke gomilaju, ali da mašinskih inženjera ili arhitekata fali.

“Gradi se hidroelektrana ‘Dabar’, a planirana je i izgradnja HE ‘Bileća’, ‘Nevesinje’ i ‘Dubrovnik II’. Znanje i struka su budućnost ovog grada i regije i zato ćemo svima njima pomoći, a onima koji su već završili, a spremni su da se angažuju, daćemo šansu da se dokažu i uspiju, iako već sada znamo da to ne mogu biti baš svi”, poručio je Petrović.