Pravoslavni vjernici danas slave svete Blagovijesti. Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, jer je na njega Arhangel Gavrilo donio-saopštio Djevici Mariji vijest da će začeti od Duha svetog i roditi sina Božijeg, Isusa Hrista.

blagovijesti

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Iznenađena, Marija im je odogovorila da se posvetila Bogu i da želi da ostane djevojka do smrti. Tada je prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Krstitelja, okupio 12 ljudi iz plemena Davidova kako bi jednom od njih uručio Mariju na čuvanje.

I tako je povjerena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine.

Pola godine nakon što se prvosvešteniku Zahariju javio da će arhangel Gavrilo i rekao mu da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti gospodnji preteča (Jovan Krstitelj), isti arhangel se javio i Djevici Mariji u Nazaretu.

I kao što prorok Isaije reče: „Gle, djevojka će začeti i rodiće sina” (Is. 7, 14), proročanstvo poče da se ispunjava“.

Arhangel Gavrilo obasjan arhangelskom svjetlošću javio se Djevici Mariji pozdravivši je riječima:„Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“!

Začuđenoj i uplašenoj Djevici Mariji arhangel je objasnio neobičan pozdrav: „Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo, začećeš i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se sin višnjega i daće mu gospod Bog presto Davida, oca njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu njegovom neće biti kraja“.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, arhangel Gavrilo joj je odgovorio: „Duh Sveti doći će na tebe i sila višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se sin Božji“.

Djevica Marija je pristala na to tek pošto je provjerila arhangela. Jer ona se tajno zavjetovala Bogu da će uvijek biti djevojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Anđela. Zato nije bila lakovjerna, kao pramati Eva.

Bogorodica je svoju slobodu posvetila službi Bogu i smireno je uskliknula „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“

Blagovijesti spadaju u Bogorodičine praznike. Praznuju se od prvih dana hrišćanske propovijedi, a smatra se da je objavom te vijesti počela i hrišćanska istorija spasenja.

Dan poslije Blagovesti, Srpska pravoslavna crkva /SPC/ slavi arhangela Gavrila, koji je, prema predanju, zadužen za radosne vijesti.

Po narodnom običaju, na Blagovijesti se ustaje rano, a praznik naročito slave žene koje tog dana mole Bogorodicu za porod. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici.

Blagovesti tropar

Crkva Blagovijesti

blagovijesti

Crkva Blagovijesti je rimokatolička bazilika u Nazaretu u Izraelu. Izgrađena je 1969. godine. Ova bazilika je najveća hrišćanska crkva na Bliskom istoku. Naziva se i “ Crkva svih naroda”.

Sredinom 4. vijeka, svetilište je izgrađeno na mjestu gdje je, prema hrišćanskom vjerovanju, arhangel Gavrilo javio Djevici Mariji da će roditi sina kome će dati ime Isus.

blagovijesti Mjesto gdje je Arhangel Gavrilo donio blagovijesti

U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije, koji su poklon umjetnika iz katoličkih zemalja širom svijeta. Naslikali su slike kako oni vide Mariju sa Isusom u rukama.

blagovijesti

Pa tako na svakoj slici Marija je predstavljena kao pripadnica tog naroda. Tako Djevica Marija postade i Japanka, Meksikanka, crnkinja…!?

Mjesto gdje je Arhangel Gavrilo donio blagovijesti

Pravoslavcima to izgleda kao kičeraj. Pored svake slike piše iz koje je zemlje.

Crkva Blagovijesti

U starom jezgru Dubrovnika 1887. godine izgrađena je crkva Svetog blagovještenja Gospodnjeg. Pored nje se nalazi Muzej ikona i centar Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik.