Trend dobrih proizvodnih rezultata Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ nastavljeni su i u martu, kada su agregati ovog preduzeća proizveli čak 204 gigavat-časova električne energije što je za oko 127 odsto više od plana, potvrdio je za TrebinjeLive.info Aleksandar Vujić, izvršni direktor za  za upravljanje sistemom HET-a.

aleksandar vujic het

U martu je, pojašnjava Vujić, prosječan dotok u akumulaciju Bileća bio 232 metra kubna u sekundi, što je tri puta više od očekivanih vrijednosti.

"Uz dobru pogonsku spremnost agregata i zalihe vode u akumulaciji Bileća, sa kotom od 397 metara nad morem, dnevno su ostvarene maksimalne proizvodnje sistema 'Hidroelektrana na Trebišnjici', često i preko 7.000 megavat-časova", istakao je Vujić.

Nakon tri mjeseca 2018. godine, HET je proizveo ukupno 427 gigavat-časova struje, što je preko 40 odsto očekivane godišnje proizvodnje.

Maksimalnim angažovanjem HE "Trebinje 1" održava se trenutni nivo akumulacije Bileća i ostavlja mogućnost prihvata eventualnih novih padavina, dodao je Vujić.

Uz maksimalno moguće angažovanje hidroelektrane "Dubrovnik", te zbog pojačanog angažovanja HET 1 i povećanog međudotoka u akumulaciju Trebinje, tokom marta je neprekidno angažovana i HE "Trebinje 2", te regulisano ispuštana voda na brani Gorica, sa protokom kroz grad Trebinje od 100 do 300 metara kubnih u sekundi.