U selu Vlasače na Trebinjskim brdima sinoć je priređeno 5. zavičajno sijelo "Sačuvajmo običaj-sačuvajmo zavičaj", tokom koga je priređen bogat kulturno-zabavni program narodne pjesme - gusala, gange, zdravica i recitacija.

vlasace sijelo 2018

Brojne goste zabavljale su muške i ženske pjevačke grupe iz Ljubinja, Nevesinja, Bileće, Pive, Foče i Trebinja, guslari, pjesnici i zdravičari, koji su u više navrata bili nagrađeni gromoglasnim aplauzom prisutnih.

Sijelo je priređeno u parohijskom domu crkve Svete Petke – Paraskeve, u narodu poznatije kao Petkovica.

U Vlasačama više ne živi niko, ali dvadesetak mještana je u selu svakoga vikenda - obrađuju zemlju i održavaju staro ognjište predaka.

vlasace sijelo 2018

Prema riječima Pera Vukovića u ime organizatora, iz godine u godinu su sve zadovoljniji kako sijelo protiče, ne krijući da im je cilj, možda, i pomalo veliki.

"Hoćemo da oživimo naša opustjela sela, da se i naša omladina vrati gdje su joj preci nekada živjeli. Naravno, ne da žive i rade kako su to preci činili, jer je sve napredovalo, pa je normalno i da život i rad budu dosta drugačiji", rekao je Vuković.

vlasace sijelo 2018

On je kazao da ovu manifestaciju nije lako organizovati, ali da bi im bilo mnogo teže kada bi došli u situaciju da sijela nema.

Organizatori sijela su bili crkveni odbori sela Vlasače i Begović Kula.

vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018 vlasace sijelo 2018