U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu održana je tradicionalna manifestacija „Hercegovačko sijelo“, koja je priređena pod sloganom „U zagrljaju dva zavičaja“.

hercegovacko sijelo zrenjanin 2018 (1)

Gost sijela, uz gradonačelnike Trebinja i Bijeljine - Luku Petrovića i Mića Mićića, te ostalih predstavnika iz Republike Srpske, bio je predsjednik RS Milorad Dodik. Njemu je prethodno u Gradskoj kući priređen svečani prijem čiji domaćin je bio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Dodik je kazao da ljudi u Republici Srpskoj ostaju trajno zahvalni kako građanima Srbije, tako i građanima Zrenjanina, koji su pomagali Srpskoj u najtežim vremenima, čak i onda kada je njima samima bila potrebna pomoć.

"Iako je saradnja odlična, smatram da ona treba da bude još jača i prisnija. Čestitam gradonačelniku Janjiću i njegovom timu na svemu što rade na razvoju ovog grada. To se pored otvaranja novih pogona, investicija i radnih mjesta, prvenstveno, odnosi na povratak poljuljanog povjerenja u mogućnost dobrog života na ovim prostorima – izjavio je Dodik ovom prilikom.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je kazao da mu je zadovoljstvo što može da istakne dobru saradnju na svim poljima između Zrenjanina i mnogih dijelova Republike Srpske., kao i gradova Laktaši, Trebinje i Bijeljina sa kojima je ovo mjesto zbratimljeno.

"Ovu priliku iskoristili smo u cilju pomaka u privrednoj saradnji dve države", istakao je Janjić.

Svečana akademija u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ započeta je pjesmom „Vostani Serbije“ u izvedbi Hora „Sveti Serafim Sarovski“, a izveden je i prigodni kulturno-umjetnički program uz nastupe članova Zrenjaninske filharmonije, te glumaca Milana Kočalovića i Prvoslava Zakovskog.

Skupu su se pored predsednika Dodika i gradonačelnika Janjića obratili i predsednik Udruženja Hercegovaca Milan Bjelogrlić, kao i jedan od začetnika okupljanja Srba iz Hercegovine u Vojvodini Pejo Bajčetić.