U Muzeju Hercegovine, u subotu 31. marta sa početkom u 20.oo časova, Martin Hajperc će održati predavanje na temu „Kosovo, mrtav ugao Evrope“, proisteklo iz njegove knjige „Makijato diplomatija — Kosovo, mrtav ugao Evrope“, za koju se može reći da je neka vrsta političkog dokumenta o dešavanjima u jedom periodu na Kosovu i Metohiji.

Martin Hajperc

Martin Hajperc, koji je radio kao zamjenik šefa administracije njemačkog dugogodišnjeg ministra finansija, danas predsjednika Bundestaga Volfganga Šojblea, a potom i kao lični savjetnik šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera, ističe da je odvajanje Kosova od Srbije prije devet godina doprinijelo nestabilnosti, čemu „sada imamo priliku da posvjedočimo”.

U Prištinu je Hajperc bio raspoređen 2008. godine, u sklopu Privrednog i finansijskog odjeljenja Međunarodne civilne kancelarije (ICO), koja je kasnije prerasla u misiju Euleksa, sa zadatkom da isplanira prvi budžet nakon jednostrano proglašene nezavisnosti, ali sada je spreman da posvjedoči sa kakvim su se pritiscima suočavali kada su pokušavali da uspostave bilo kakav vid finansijske kontrole prištinskih vlasti.

Hajperc se dotiče i zloupotreba donacija iz međunarodnih i domaćih izvora.