U Kulturnom centru u Trebinje otvorena je izložba slika Snježane Domazet pod nazivom "Otisak kao psihogram-Monotipijska istraživanja beskonačnih značenja".

izlozba snjezana domazet 2018 (1)

Prikazano je 25 radova koji su rađeni u tehnikama monotipije i kombinovanoj tehnici. Ovi radovi su nastali u 2017. i 2018. godini i ovo je jedan dio radova sa kojima je Domazet nedavno odbranila svoj magistarski rad.

Poenta u monotipiji je da daje jedan autentičan otisak i, prema riječima Snježane Domazet, ova tehnika joj je jako privlačna i u njoj se pronašla.

"Ova tehnika daje i punu slobodu u načinu izražavanja uključujući boju i daje mi vezu između grafike i slikarstva", kaže Domazet.

Izložba je podijeljena u tri cjeline: "Povratak"; "Psihogram" i "Suočavanje".

"Suočavanje" je Snježanino suočavanje sa društvom u kome živimo, sa čovjekom i njegovom interakcijom. "Psihogram" se malo više odvojio u apstraktnog ekspresionizma, dok je "Povratak" povratak iskonskim osnovama Snježaninog izraza grafici.

Izložba se može pogledati u narednih 15 dana.

O monotipiji

Monotipija je vrsta grafičke tehnike koju je prvi upotrijebio Đovani Benedeto Kastiljone. Njena karakteristika je u tome što se može napraviti samo jedan otisak. Postupak se sastoji iz četiri dijela. Prvo se nanesu željene boje na pločicu čija pozadina može biti plastična, kartonska i onda se pločica snažno pritisnemo na papir.

Nakon toga, drvenim valjkom se pređe preko papira da bi se prizor bolje oslikao, podigne se papir i rad je gotov.