Predstavnici Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" istakli su da je Trebinje jedina lokalna zajednica koja u cijelosti finansira jedan pokušaj vantjelesne oplodnje, te da im je za ovu namjenu prošle godine, iz Fonda solidarnosti, za šest parova uplaćeno 36.099 KM, a ove godine 5.850 KM za tri bračna para kojima se pruža još jedna šansa.

snezana misita

Iz ovog Udruženja posebnu zahvalnost uputili su onima koji izdvajaju sredstva za Fond solidarnosti Grada Trebinja iz kojih su uplaćivana sredstva za vantjelesnu oplodnju.

Predsjednik Udruženja Snežana Misita je izrazila nadu da im ni ubuduće neće biti uskraćena pomoć.

"Sigurna sam da na ovome nećemo stati niti smijemo, jer svaki bračni par treba da ima ista prava za pokušaj roditeljstva", rekla je Misita novinarima danas u Trebinju.

Ona je napomenula da jedan postupak vantjelesne oplodnje košta od 5.500 do 15.000 KM, za svaki par individualno, uz troškove odlaska u klinike i smještaja.

"Mislim da mali broj parova to sebi sami mogu priuštiti. Pomoć ne smije izostati, jer naša parola je `Ako nema beba nema ni Hercegovine`", poručila je Misita.

Ona je napomenula da je ovo udruženje nestranačka organizacija.

"Ne bih voljela da neko na osnovu nas skuplja neke političke poene, jer mi smo samo ljudi koji se bore sa problemom kako bi uljepšali i naš i život zajednice, a to uspijevamo zahvaljujući i sredstvima koja izdvaja za nas Grad Trebinje", kaže Misita.

Uduženje "Bebe" broji 187 porodica, 86 beba i djeluje na nivou istočne Hercegovine.