Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić izjavio je danas u Banjaluci da će u ovoj godini biti sprovedeno sedam projekata kojima je planirano zapošljavanje 4.288 lica u realnom sektoru, za šta će biti izdvojeno 15 miliona KM.

vlada rs

Vujičić je istakao da su uvedena tri nova projekta, dok će neki biti ponovljeni.

"Jedan od važnijih jeste program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, za šta će biti izdvojeno pet miliona KM. Plan je da za 1.800 lica izmirimo doprinose u realnom sektoru", rekao je novinarima Vujičić u pauzi sjednice Vlade Srpske koja je usvojila izvještaj o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja u 2017. godini i Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj u ovoj godini.

On je naglasio će biti realizovan program podrške zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta će biti izdvojen milion KM.

"Biće realizovan i projekat podrške zapošljavanju i samozapoljšavanju posebnih ciljnih grupa za šta je izdvojeno pola miliona KM. Imamo i projekat programa zapoljšavanja izbjeglih i raseljenih lica i povratnika, zatim projekat podrške zapoljšavanju mladih sa visokom stručnom spremom, projekat zapošljavanja Roma i projekat obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije", naveo je Vujičić.

On je rekao da će sredstva obezbijediti Vlada Srpske i Zavod za zapošljavnje, te da su akcionim planovima definisana dva strateška cilja – povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva, te kreiranje novih i održavanje postojećih radnih mjesta.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjetio je da je sprovođenjem akcionih planova za zapošljavanje u Srpskoj od 2011. do 2018. godine zaposleno 22.488 lica, za šta je utrošeno 86 miliona KM.

"Naš cilj jeste povećanje zaposlenosti, a samim tim i poboljšanje ekonomske situacije. Želimo zadržati postojeća radna mjesta i otvoriti nova, što radimo sprovođenjem određenih mjera", rekao je Savanović.

On je napomenuo da je uvedena i mjera podrške razvoju realnog sektora prilikom zapoljšavanja za šta se BiH zadužila u Svjetskoj banci za 50 miliona evra, od čega 20 miliona pripada Srpskoj.

Savanović je naveo da je za zapošljavanje pripravnika utrošeno više od 39 miliona KM, a u pripravničkom stažu je bilo 6.331 lice, te da se ozbiljno razmišlja o smanjenju doprinosa u Srpskoj, što bi moglo biti 2020. godine.

Govoreći o potpisivanju memoranduma sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, Savanović je najavio da će naredne sedmice biti održan sastanak na kome će biti riječi o potpisivanju ovog dokumenta.

"Moramo vidjeti kakvi su njihovi zahtjevi i koliko su realni. U svakom slučaju jedan od prioritetnih zadataka biće rješavanje problema sa kojima se suočava 3.500 boraca koji nemaju 15 godina uplaćenog osiguranja, a imaju više od 65 godina", rekao je Savanović.

Komentarišući situaciju u Fabrici duvana Banjaluka, Savanović je naveo da je interes Vlade Srpske zaštita radnika i da će danas u nastavku sjednice Vlade biti razmatrana informacija o ovoj fabrici.