Pomoć iz trebinjskog Fonda solidarnosti ubuduće neće primati djeca koja pohađaju područne škole, majke porodilje, nezaposleni demobilisani borci, osnovci bez jednog ili oba roditelja, a neće se više provoditi ni programi treće vantjelesne oplodnje, samozapošljavanja, podsticaja nataliteta i naknade licima starijim od 38 godina koja se odluče da stupe u brak!?

vukanovic gradska uprava

Ovo proističe iz odluke Ustavnog suda Republike Srpske, koji je prihvatio apelaciju "Za pravdu i red -lista Nebojše Vukanovića" i time odluku Skupštine grada Trebinja o osnivanju Fonda solidarnosti proglasio neustavnom i nezakonitom.

Odlukom Skupštine grada su privredni subjekti sa područja Trebinja koji imaju godišnji prihod veći od 50.000 KM, dobrovoljno, po stopi od 0,5 odsto od ukupnih prihoda, uplaćivali novac u Fond za pomoć određenim kategorijama naših sugrađana.

U saopštenju Ustavnog suda samo je kratko istaknuto da je Skupština Grada Trebinja donošenjem odluke prekoračila svoje nadležnosti iz relevantnih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, jer nije bila ovlašćena da ovim podzakonskim aktima formira Fond solidarnosti, niti da uredi izvore njegovog finansiranja.

"Ustavni sud je zaključio da je Skupština Grada Trebinja donošenjem osporenih normativnih akata postupila suprotno i Ustavom zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti", navodi se u saopštenju suda.

Odluka Ustavnog suda je obavezujuća.

Podnosilac apelacije Nebojša Vukanović je na svom blogu istakao da je ovom odlukom, Ustavni sud RS "zaštitio osnovna prava trebinjskih privrednika, jer su spornom odlukom o osnivanju Fonda bili u neravnopravnom položaju u odnosu na ostale".

"Neizvršenje odluke Ustavnog suda Republike Srpske povlači krivičnu odgovornost, pa će gradske vlasti morati da ugase Fond i donatorima vrate sredstva", tvrdi Vukanović.

Prihvatanjem Vukanovićeve odluke, pomoć, što jednokratnu što višemjesečnu, neće primati blizu 1.000 naših sugrađana, od kojih se pojedini nalaze u teškoj socijalnoj situaciji i pomoć Fonda im je bio jedini novac u domaćinstvu.

U Gradskoj upravi kažu da će zbog Vukanovićeve apelacije, nažalost, najviše osjetiti njegovi sugrađani, koji će sada ostati bez pomoći, poručujući da svi trebaju da pitaju Vukanovića ko će im sada pomoći.

"Žao nam je što je do ovoga došlo, ali izgleda da su pojedinim ljudima, poput Vukanovića, važnija politička prepucavanja, nego interes sugrađana", kažu u Gradskoj upravi, dodajući da Vukanovićeva politička demagogija ostavlja bez pomoći, direktno ili indirektno, oko 1.000 Trebinjaca.

Kažu da još uvijek zvanično nisu dobili odluku Ustavnog suda RS, nakon koje će o svemu detaljnije govoriti.

Ipak, Vukanoviću poručuju da se za sugrađane neće prestati boriti i da će na sve načine pokušati da obezbijede nastavak programa.

"Samo nas interesuje kako će sada izaći pred oči bračnom paru koji očekuje treću vantjelesnu oplodnju a zahvaljujući njemu će morati da je plati iz sopstvenog džepa, pred roditelje koji dobijaju pomoć za novorođenčad, ljude koji su u Fondu vidjeli nadu da pokrenu vlastiti biznis i riješe egzistenciju svoje porodice ili pred one koji su zahvaljujući sredstvima Fonda svaki dan imali obrok u Narodnoj kuhinji!?", pitaju se usaopštenju u Gradskoj upravi.

U Gradskoj upravi navode i da su privrednici koji su dobrovoljno pomogli Fon solidarnosti, o njemu imali samo riječi hvale.

Fond solidarnosti je, dodaju, u potpunosti opravdao očekivanja, a samo u 2017. godini po osnovu dobrovoljne solidarne članarine privrednih subjekata prikupljeno je oko 566.000 KM od 124 privredna subjekta sa područja grada.

Po stavkama 

Iz Fonda solidarnosti je za pomoć narodnoj kuhinji, udruženjima osoba sa invaliditetom i socijalno ugroženim građanima izdvojeno 74.000 KM, a iz budžeta grada 70.000 KM. Ukupno je izdvojeno 144.000 KM.

Za novčanu naknadu roditeljima za 151 novorođeno dijete, djeci koja pohađaju područne škole i pomoć za šest majki porodilja izdvojeno je 120.250 KM, dok je iz budžeta grada izdvojeno 65.000 KM – što je ukupno 185.250 KM.

Pomoć je data i za 20 osnovaca bez jednog roditelja u iznosu od 7.000 KM, kako bi mogli da idu na ekskurziju.

Realizovan je i program podrške samozapošljavanja za 51 lice, za šta je iz Fonda izdvojeno 30.000 KM, dok je iz budžeta obezbijeđeno 97.426. Ukupno je za ovaj program izdvojeno 127.426 KM.

Po prvi put obezbijeđena je i novčana naknada za 314 demobilisanih boraca, te za njihovo zapošljavanje i pomoć boračkim kategorijama, stipendije za djecu poginulih boraca i djecu RVI od prve do četvrte kategorije – njih 73, izdvojeno je iz Fonda 86.034 KM, a iz budžeta 130.366 KM. Ukupno je izdvojeno 216.401 KM.

Proširena prava iz socijalne zaštite finansirana su iz Fonda sa 71.585 KM, dok je iz budžeta izdvojeno 71.738 KM. Ukupno je izdvojeno 143.324 KM.

Finansiranje troškova vantjelesne oplodnje Fond je podržao sa 36.099 KM za šest bračnih parova.

Fond solidarnosti je počeo sa radom krajem marta 2017. godine.