Prva dijabetološka radionica na točkovima danas se parkirala ispred hotela Platani i svi građani mogu besplatno da izmjere vrijednost šećera u krvi i dobiju savjete na temu dijabetesa.

dijabetoloska radionica 1

Magistar farmacije i voditelj programa u BiH Nina Erbez je rekla da "Welion", prva radionica na točkovima u 20 gradova u BiH, daje besplatnu uslugu za koju smatraju da je jako bitna i da imaju podršku svih lokalnih zajednica.

"Cilj je prevencija od dijabetesa jer je to bolest modernog doba koja ne boli i često ljudi zanemaruju simptome koji se javljaju, a nekad se desi da pacijent to ima deset godina, a zanemaruje ih", istakla je Erbez.

nina erbez (1)

Osobe srednjeg doba, od 30-40 godina, zbog stresnog načina života, neredovne ishrane, obaveza oko porodice, djece, ne stignu da kontrolišu svoje vrijednosti. Kada se otkrije dijabetes bude kasno jer su se desile promjene na zidovima krvnih žila.

Ovakve radionice i akcije su bitne da se rade u školama, prema učiteljima, u vrtićima za roditelje, gradskim upravama...

Preventivno jednom mjesečno potrebno je dva sata poslije jela ili ujutro prije jela izmjeriti šećer.

"Važna je pravilna ishrana, kretanje nakon svakog obroka, što obara vrijednost šećera", poručila je Erbez.

Simptomi koji se najčešće javljaju su učestalo mokrenje, pojačana žeđ, noćna glad, svrbež i suvoća kože, a kod žena karakteristične su česte vaginalne infekcije.

Naši sugrađani će do 18.00 časova moći besplatno da izmjere šećer i edukuju se sa doktorima o opakoj bolesti koja se zove dijabetes.