Amaterska pozorišna družina Zavičajnog kluba "Osvit" iz Bileće u Domu mladih u Trebinju je izvela predstavu "Profesionalac", rađenu po tekstu akademika Dušana Kovačevića.

profesionalac osvit (1)

Nakon premijer koju su imali u svojoj Bileći, te Ljubinja, Foče, Kalinovika, došli su i u najveći grad istočne Hercegovine da pokažu svoje glumačke sposobnosti.

Ovo je 17 pozorišna predstava Zavičajnog kluba, a izabrali su ovaj tekst jer je deset godina postojanja "Osvita". Bili su u dilemi da li da rade po svom tekstu ili da izvedu djelo od nekog poznatog pisca.

"Odlučili smo se za Kovačevićevo djelo jer je ovo zahtjevna predstava, a opet scenografija i nas četvoro mogu stati u jedno putničko auto", govori Miodrag Hrnjez Ljumo.

Na predstavi se radilo više od pola godine od početka čitanje teksta.

Prema riječima Ljuma Hrnjeza, predsjednika Osvita, on bira glumce po osjećaju pošto zna ljude koji se bave ovim poslom i procijenio je da su Milorad Kisić Migo, Violeta Kešeljević i Slobodan Janjić Rože najbolji za uloge koje tumače.

"Reakcija publike tokom i nakon predstave bila je odlična i veoma sam zadovoljan i ponosan", kaže Hrnjez, koji, takođe, glumi u predstavi.

Publika je u jednočasovnoj predstavi uživala, a njena nagrada je bila aplauz.

Režiju i scenario potpisuje Miodrag Hrnjez Ljumo, muziku Slobodan Janjić-Rože, a izbor kostima Violeta Kešeljević, dok je za svjetlosne efekte zadužen Zoran Samardžić.

Na kraju predstave bilećki amateri su izašli sa pisanom porukom "Pozovite za Sofiju 1415".

profesionalac osvit (1)