U naseljima Tini i Gorica prisutan je povećan broj pasa lutalica, a nerijetko se desi i da napadnu prolaznike, požalilo se portalu TrebinjeLive.info više naših sugrađana, dok iz Gradske uprave uvjeravaju da ulažu maksimalne napore da pse uklone sa ulica.

psi-lutalice-trebinje

Prema riječima našuh sugrađana, pasa ima najviše u neposrednoj blizini nekadašnjeg "Novoteksa" na Tini, kod benzinske pumpe na ulazu kod velikog kružnog toga, te u naselju Gorica, neposredno oko škole i Industrije alata.

Kažu da su u više navrata bili svjedoci napada pasa lutalica na slučajne prolaznice, što, kako navode, izaziva nelagodu i strah.

"Srećom, bar što sam ja vidjela, psi nikome nisu nanijeli povrede. Ali je veoma neprijatno kada vas čopor od tri-četiri psa okruži i na vas laje, što sam osjetila i na svojoj koži", kaže nam jedna Trebinjka.

Slično iskustvo ima i Mirjana, koja u razgovoru za naš portal navodi da su je prije desetak dana napali psi kod benzinske pumpe kod velikog kružnog toka.

"Da nisam imala kišobran, vjerovatno bi me jedan od njih ujeo. Nije mi jasno zašto se ti psi ne smjeste u azil, pa valjda je to njegova svrha", kaže Mirjana.

U nadležnom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove potvrdili su za TrebinjeLive.info da se psi sa ulica uklanjaju po pozivu građana i u skladu sa mogućnostima i popunjenosti azila na Obodini, napominjući da je u proteklom periodu uspješno udomljeno više pasa iz azila.

Načelnik ovog odjeljenja Janja Ćapin kaže za TrebinjeLive.info da je u azilu trenutno smješteno više od 40 pasa, te da se još uvijek provodi njihova sterilizacija.

"Do sada je sterilisano 120 pasa kako onih koji su bez vlasnika, tako i vlasničkih pasa. Projekat se provodi u saradnji sa UNDP-om i IFAW–om iz čijih se sredstava vrše sterilizacije i kastracije", istakla je Ćapin, dodajući da posebnu zahvalnost duguju udruženjima „sPASi“ i „Humana zajednica Trebinje“, koji nesebično, u skladu sa svojim mogućnostima, pomažu rad azila i u najboljem svijetlu prezentuju i promovišu njegov rad.

Ona je pojasnila da je broj pasa lutalica  na ulicama periodično povećan, uglavnom, u vrijeme njihovog parenja, kao i da je uočeno da su na ulicama i psi koji imaju vlasnike, zbog čega apeluje na vlasnike pasa da svoje pse ne puštaju bez nadzora.

Za održavanje azila izdvaja se oko 50.000 KM godišnje, a u dogledno vrijeme je planirano i njegovo proširenje kako bi se svi psi lutalice mogli skloniti sa ulica grada, s obzirom da u svaku turističku sezonu ulazimo sa jednim te istim problemom.

"Za sada smo prioritet stavili na poboljšanje uslova u samom azilu, u smislu izgradnje ispusta, koji je u finalnoj fazi i koji će služiti psima za istrčavanje i rad sa volonterima na njihovoj socijalizaciji prije udomljenja", pojašnjava Ćapin.

U toku je i procedura za dobijanje neophodne dokumentacije koja će omogućiti izvoz pasa u zemlje Evropske unije /EU/.

Ona je demantovala spekulacije da su nedavno ubijeni psi na Ivanici ranije dovedeni iz trebinjskog azila, te da u azilu postoji knjiga evidencija u kojoj se nalaze informacije i fotografije od svakog psa koji je u njega smješten.