U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba fotografija "Kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe Republike Srpske" i promovisana knjiga Milijane Okilj i Snježane Gligorić "Atlas narodnog graditeljstva Republike Srpske".

promocija knjige i izlozba (1)

Promocija knjige i izložba fotografija upriličeni su povodom 25 godina od Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i pravnog nasljeđa RS.

Knjiga "Atlas narodnog graditeljstva RS" je jedinstvena takve vrste u Republici Srpskoj i da nema fotografija u njoj pitanje bi bilo na koji bi način današnje i buduće generacije mogle da spoznaju i da vide kako su izgledale kuće u kojima su stanovali i živjeli njihovi preci.

Prema riječima Slobodana Nagradića, direktora Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, u knjizi su obuhvaćene tri geografske cjeline i to: prvi je Hercegovina gdje su kuće od kamena, drugi je planinski dio gdje dominiraju kuće od drveta i treći dio čine Semberija, Posavina i donje Podrinja gdje su kuće pravljene od zemlje.

"U okviru Hercegovine, ima razlike da li je to visinsko-planinska ili nizinska, jednodijelna ili dvodijelna kuća, ali u većini su to kuće pravljene od kamen,a jer je to prirodno građevinsko sredstvo", rekao je Nagradić.

Ova knjiga je štampana na engleskom i srpskom jeziku i svjedočiće, kako je dodao, o identitetu i graditeljskim specifičnostima našeg naroda.

Drugi dio knjige govori o crkvama brvnarama, koje su sačuvane u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske. U knjizi je detaljno obrađeno šest takvih crkava i stavljeni su nacrti, projekti i fotografije o njihovom stanju i ugroženosti.

Promociju knjige pratilo je i otvaranje izložbe plakata, koji svjedoče o postojanju 25. godina rada Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

promocija knjige i izlozba (1)

"Izložba fotografija i plakata je većinom iz Hercegovine i manji dio iz ostatka Srpske", rekla je Milijana Okilj.

O knjizi i izložbi govorili su i Željko Vujadinović iz Akademija nauka i umjetnosti RS i Snježana Gligorić koja je autor izložbe sa Milijanom Okilj.

Izložba je otvorena do 12. aprila.