Hidrolektrana "Trebinje jedan", koja je prije 50 godina počela sa radom, bila je ne samo razvojni zamajac istočne Hercegovine, nego i bitan preduslov razvoja drugih industrijskih grana kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i danas, rekao je direktor preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" /HET/ Gordan Mišeljić.

svecana akademija 50 godina heta (9)

Na svečanoj akademiji povodom ovog značajnog jubileja, Mišeljić je podsjetio da su konstruktori brane Grančarevo Stjepan Mikulec, Petar Stojić i Ognjen Jokanović, te da je oko 4.000 radnika podiglo ovaj elektroenergetski gigant u Hercegovini.

On kaže da je projekat imao impresivne dimenzije i u pripremnoj fazi, pa je na području opština Trebinje, Bileća i Dubrovnik izgrađeno ili rekonstruisano više od 80 kilometara puteva sa savremenim kolovozom, izmješteno 27 kilometara pruge i izgrađeno 140 kilometara dalekovoda, izgrađena su četiri vodovoda i podignuta četiri gradilišna naselja za smještaj ukupno 2.600 radnika.

svecana akademija 50 godina heta (9)

"Izgradnjom brane Grančarevo od poplava je oslobođeno preko 5.500 hektara plodnog zemljišta u Popovom i Trebinjskom polju, a izgradnjom brane Gorica omogućeno je navodnjavanje skoro 10.000 hektara u Popovu i Trebinju. Time je za južni dio Hercegovine stvoren jedan novi razvojni okvir", rekao je Mišeljić.

Mišeljić je rekao da je aktuelan projekat Gornji horizonti, koji ima potpuno jasnu koncepciju zahvaljujuću zainteresovanosti i pomoći predsjednika Republike Srpske i Vlade Republike Srpske.

"U toku je probijanje dovodnog tunela za HE Dabar, izgradnja betonske obloge na tunelu Fatničko polje - akumulacija Bileća, a teku istraživački radovi i projektovanje kanala kroz ovo polje. Ubrzano stvaramo uslove za konačnu realizaciju sistema Gornji horizonti", podsjetio je Mišeljić.

Mišeljić kaže da planiraju revitalizaciju dva starija agregata iz 1968. godine, čime će povećati instalisanu snagu elektrane i produžiti njen životni vijek najmanje tridesetak godina. Vrijednost ovih radova iznosiće 10 miliona KM.

On je istakao da je brana Grančarevo u odličnom stanju i da stalno modernizuju sisteme za osmatranje.

HET godišnje prosječno proizvode 1.100 gigavat časova električne energije, što čini 20 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj.

Uz HE "Trebinje jedan", pedesetogodišnji jubilej obilježava i cijeli sistem HET-a, koji čini jedno od 11 zavisnih preduzeća Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prethodio je obilazak brane Grančarevo.

Obilježavanju jubileja prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, predstavnici ostalih Hercegovačkih opština, privrednici, poslovni partneri iz zemlje i regiona.

svecana akademija 50 godina heta (9)

Uručene plakete

Na svečanoj akademiji dodijeljene su tri povelje za zahvalnost,  predsjedniku Miloradu Dodiku, premijerki Željki Cvijanović (kojoj će biti naknadno uručena) i ministru Petru Đokiću.

Plakete za trud i pregalaštvo uručene su Radu Runjevcu, Mihajlu Tešanoviću i Đoku Palikući, za koga je plaketu primio njegov sin Predrag.

svecana akademija 50 godina heta (9)

svecana akademija 50 godina heta (9)

svecana akademija 50 godina heta (9)