Prije tačno 50 godine, 25. marta 1968. godine, u 11.40 časova, u mašinskoj hali brane Grančarevo, predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, automatskom komandom, pokrenuo je dva agregata i time pustio u pogon Hidroelektranu „Trebinje I“.

izgradnja grancareva 1968

Tako je okončan višegodišnji trud i rad stručnjaka i radnika raznih profesija da na ćudljivom kraškom zemljištu, izukrštanom podzemnim vodama, završe prvu fazu hidroenergetskog sistema rijeke Trebišnjice.

Izgradnja hidrotehničkog sistema na Trebišnjici veliki je poduhvat domaćih graditelja, na kome je, na vrhuncu radova, radilo blizu 4.000 radnika, od čega je bilo preko 1.000 inženjera, tehničara i raznih drugih stručnjaka.

U pripremi projekata, pored domaćih stručnjaka, bili su angažovani i eksperti iz inostranstva i stručni timovi Ujedinjenih nacija. Bio je ovo veliki ispit istraživačima, projektantima i graditeljima, a njihov uspjeh bio je još veći ako se zna da su projektovane postavke i predviđanja kasnije pokazali vrlo neznatna odstupanja.

he grancarevo trebinje 1

Brana Grančarevo je lučna brana dvostruke zakrivljenosti, sa perimetralnom fugom, građevinske visine 123 metra i dužine po kruni 439 metara. Njena debljina u dnu je 27 metara, a na vrhu 4,6 metara. Iskop temelja brane iznosi 230.000 m3, a zapremina ugrađenog betona u samu branu i pribranske objekte iznosi 500.000 m3.

Povodom pet decenija rada HET-a, u 12.00 sati će u Kulturnom centru početi svečana akademija kojoj će, između ostalih, prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, rukovodstvo ovog giganta na čelu sa direktorom Gordanom Mišeljićem, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović...