Najmlađih poginulih boraca slavne Vojske Republike Srpske /VRS/ danas su se sjetili brojni građani Trebinja, koji su na Spomeniku branicima našeg grada od 1991. do 1996. godine evocirali uspomene, zapalili svijeće, položili cvijeće i pustili suzu za najhrabrije među nama.

nasljedje sjecanje (1)

Sjećali su se danas Trebinjci Spomenka Gostića, Aleksandra Masleše, Igora Kisića, Radomira Ćurtovića, Jova Bašića, ali i svih mladih heroja, koji su po ginama bili još uvijek samo djeca, ali su imali srca divovska, spremni da brane vječna ognjišta i rodnu grudu.

Upravo za rodnu grudu, oni su svoje kosti položili u temelje Republike Srpske, obavezujući tako sve nas da svetinju nad svetinjama treba čuvati od svih nedaća.

Predsjednik "Nasljeđa" Saša Pešikan je podsjetio da su 1991. godine svi kao jedan, a među njima i mnoga mladost, golobradi mladići od 15 godina, krenuli u odbrambeno-otadžbinski rat.

"Pogiboše mnogi, neki tek djeca, a mnogi tek stasali mladići. Mnogi su bili i jedinci i sa njima nestade i porodično ime, jer ne ostavivši potomstvo, pa nestade čitava generacija srpskog roda", rekao je Pešikan.

Pešikan je prilikom obraćanja okupljenima pročitao i dio pisma generala Ratka Mladića, koje je prije nekoliko dana Udruženje dobilo iz haškog zatvora.

nasljedje sjecanje (1)

"Znam da je teško i čupavo vrijeme da se borite sa mnogim problemima, sa nestašicama, ali vjerujem da vlasti na svim nivoima pomažu porodicama poginulih i ranjenih boraca i da su saborci i njihove porodice dostojno zbrinuti, da imaju svoj krov nad glavom, prostojno zaposlenje i da se mogu dobro školovati, raditi i proizvoditi", kaže se u pismu koji je napisao general Mladić.

Pešikan je u svom govoru, zatim, kazao da se dobro trebamo zamisliti i zapitati - kako u budućnost ne poštujući prošlost? Kako podizati potomke, a zaboraviti pretke? Kako proći ovuda, a ne kazati djetetu šta ovaj spomenik predstavlja?

"Zbog svega toga, Nasljeđe je pozvalo na sjećanje. Pozivaće stalno i nećemo dozvoliti da se zaboravi njihova žrtva, borba i imena", zaključio je Pešikan.

Sjećanje je organizovalo Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe".

nasljedje sjecanje (1)