U Kulturnom centru u Trebinju je održana prezentacija projekta "Život na granici BiH/CG - Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicija", koji se provodi na području Trebinja, Bileće, Plužina i Nikšića.

Cilj projekta je da se razvije međusektorska saradnja i povezivanje kulturno-istorijske i prirodne baštine sa turizmom u prekograničnoj području.

Koordinator ovog projekta je Miljan Vuković, koji kaže da se kultura i kulturna baština tretiraju kao razvojne komponente svake zajednice, a ne kao potrošačka kategorija.

"Zadatak je da se na turistički način valorizuju i obrade spomenici i kulturne lokacije u četiri opštine, a mi ćemo pomoću eksperata da lociramo 20 objekata i lokacija u BiH i 20 u Crnoj Gori", rekao je Vuković.

Značajno je da će se pojaviti i novi turistički proizvodi ne samo u Trebinju, već i u ostalim gradovima iz projekta.

Na zvaničnom otvaranju projekta bio je i vršilac dužnosti šefa sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Đanluka Vanini, koji je naglasio da je 2018. godina proglašena evropskom godinom kulturnog nasljeđa.

"Evropska unija je prepoznala važnost razvoja turizma kako bi se povećala konkurentnost BiH u toj oblasti i zato nam je drago što podržavamo ovaj projekt koji se bavi kulturno-istorijskim i prirodnim nasljeđem, te njihovim doprinosom sektoru turizma", kazao je Vanini.

Predstavnik partnera na projektu NVO "Ženska akcija" iz Nikšića Slavica Striković, navela je posebnu vrijednost ovog projekta u Crnoj Gori.

"Na nov, savremen i efektan način učiniće se vidljivim, mapiranim i interesantnim za turističku ponudu vrijedne, a do sada zapostavljeni objekti iz naše duge kulturne tradicije i istorije", istakla je Striković.

"Kulturni centar" Trebinje je koordinator projekta, a partneri iz Trebinja su Grad Trebinje i Udruženje građana "Centar za razvoj Hercegovine" i "Home", dok su partneri u Crnoj Gori JU "Centar za kulturu" Plužine, "Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore" i NVO "Ženska akcija".

Realizacija projekta počela je u januaru 2018. godine, a projekat traje 16 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 331.712 evra. Evropska unija finansira 85 odsto, a preostali iznos kofinansiraju Grad Trebinje, Kulturni centar Trebinje i Centar za kulturu Plužine.