Proljećna sjetva u Trebinju kasni zbog loših vremenskih uslova, a poljoprivrednicima je ostalo još dvadesetak dana da posade povrtlarske kulture u optimalnom roku. To je i krajnji rok da se obave zimski poslovi u vinogradima i voćnjacima.

zemlja sjetva traktor

U Odjeljenju za privredu gradske uprave Trebinje kažu da je 15. april krajnji rok za poljoprivredne kulture u trebinjskom kraju, a ni vinogradari ni voćari, zbog svakodnevne kiše, nisu obavili poslove koji su odavno trebalo da budu završeni.

Ovakve vremenske prilike posebno ne pogoduju kajsiji, šljivi, djelimično trešnjama i višnjama, gdje je je već krenula vegetacija, a nije se provela hemijska zaštita, što može prouzrokovati bolesti i štete na ovim voćkama.

Sadnja povrtlarskih kultura već je trebalo biti zavšena na lokalitetima gdje nema sistema za navodnjavanje. Još ima vinograda gdje nije rezidba završena, a ni voćari nisu obavili rezidbu. Ovo je vrijeme zaštite hemijskim sredstvima, ali loši vremenski uslovi ne dozvoljavaju ni taj posao – kaže Rade Drinjak, stručni saradnik za poljoprivredu.

Drinjak navodi da je rano davati ocjene kakva će biti ova godina za poljoprivrednike, jer će sve zavisiti od vremenskih prilika u dva najvažnija vegetaciona mjeseca, aprilu i maju.

Krompir

Najviše trebinjskih poljoprivredika i ove sezone je zainteresovano za sadnju krompira koji bi trebao biti zasađen na 350 hektara, oko 400 hektara će se naći pod drugim povrtlarskim kulturama, a preko 300 hektara pod krmnim biljem žitaricama i ljekovitim biljem.

Drinjak je podsjetio da je grad Trebinje poljoprivrednicima dao u zakup oko 112 hektara obradivih površina, a na jednom dijelu već ovog proljeća će biti novi zasadi povrća i krmnog bilja.

Grad Trebinje je preko Agrarnog fonda u proteklih godinu dana investirao oko pola miliona KM za razvoj poljoprivrede.

Hercegovačka kuća Na godišnjiici obilježavanja rada ovog fonda gradnonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da je Agrarni fond dijelio mini grantove građanima putem javnih poziva, priveo 85 dunuma zemlje namjeni, dao zemljište u zakup, pomagao stočarima da obnove objekte za smještaj stoke i subvencionisao troškove električne energije za udruženja korisnika voda.

Petrović je istakao da će do 1. maja biti objezbijeđeni traktor, freza sa priključcima i prikolice koje će biti davane poljoprivrednicima besplatno na korištenje.

On je napomenuo da je u okviru Agrarnog fonda otvorena i „Hercegovačka kuća“, gdje se prodaju domaći proizvoda, a koja će uskoro biti i u Banjaluci, te da je u toku nabavka opreme koja će služiti za ispitivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda koji će raditi Institut za javno zdravstvo.

U Agrarnom fondu navode da je broj poljoprivednika u Trebinju porastao za oko 20 procenata i najavljuju nabavku mašine za privođenje zemljišta kulturi na inicijativu gradonačelnika Trebinja uz pomoć resornog ministarstva, kao i nove sisteme navodnjavanja i dovođenja vode na površine koje se sada nisu navodnjavale.

Otkup proizvoda

Agrarni fond postavio je hladnjače na tri lokaliteta u okolini Trebinja, a od ove sezone počinje organizovani otkup svih viškova poljoprivrednih proizvoda.