Nezapamćena suša i loša hidrološka situacija u prošloj godini negativno su uticali na poslovanje Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, zbog čega je ovo preduzeće 2017. završilo sa neto gubitkom od 24.392.000 KM, pokazuje finansijski izvještaj HET-a, koji je u posjedu portala TrebinjeLive.info.

he trebinje 1 grancarevo

Ovo preduzeće je u prošloj godini prihodovalo svega 28,1 milion KM, dok je u 2016. prihod bio veći od 57,3 miliona KM. U HET-u su i štedjeli u 2017., pa su u odnosu na 2016. rashodi smanjeni za čak šest miliona KM - sa 55 na 49 miliona KM.

Ali ni smanjenje rashoda i očigledan domaćinski odnos prema troškovima, nisu uspjeli da prikriju katastrofalnu hidrološku situaciju tokom skoro čitave prošle godine, zbog koje je ovo preduzeće u 2017. proizvelo svega oko 60 odsto od planiranog bilansa.

Godina iza nas je bila najgora hidrološka godina u istoriji poslovanja HET-a, koji ove godine proslavlja pet decenija svog rada, zbog čega se ovo preduzeće zadužilo za deset miliona KM kako bi nastavilo sa planiranim investicijama

Ipak, u HET-u kažu da su u ovu godinu ušli pogonski spremni, da je hidrologija odlična, a da su agregati iskorišćeni u punom kapacitetu. Sve to je dovelo i do toga da je u dva i po mjeseca ove godine ostvareno 50 odsto cjelokupne prošlogodišnje proizvodnje.