Srpska gimnazija “Dositej Obradović“ u Temišvaru, u Rumuniji, bila je domaćin 4. Susreta evropskih gimnazija na kome je učestvovala i Gimnazija „Jovan Dučić“ iz našeg grada.

evropski susreti gimnazija temisvar (5)

Trebinjsku Gimnaziju, koja je bila jedina iz Republike Srpske, predstavljali su direktor Mišo Pešić, profesor informatike i matematike Predrag Milošević i učenici trećeg razreda Milica Begenišić, Sanja Tica i Marko Šakotić.

Osim domaćina, na susretima su bili i predstavnici Gimnazija iz Škofja Loke iz Slovenije, Gimnazije "Orce Nikolov" iz Skoplja, Srpske gimnazije iz Mađarske, Zemunske gimnazije...

Ovo okupljanje ima za cilj razmjenu iskustava i svake godine ima centralna tema. Ove godine tema je bila: „Školski parlament ili savjeti učenika“.

„Govorilo se o tome kako to funkcioniše u školama, na koji su način organizovani, koja im je uloga i koliko su učenici aktivni u radu savjeta učenika“, rekao je Pešić.

evropski susreti gimnazija temisvar (1)

Srpska Gimnazija u Temišvaru je i osnovna i srednja škola od 1 do 12 razreda i nju pohađaju učenici srpske nacionalnosti, njih oko 200. Profesori su Srbi koji tu žive, rade po mađarskom programu, a nastava se održava na srpskom jezik sa udžbenicima koji su prevedeni na srpski jezik.

„Mene je fasciniralo da ti ljudi čuvaju srpsku tradiciju, vjeru, kulturu i tu su odavnina, iako ih svake godine ima sve manje“, dodao je Pešić.

Trebinjci su predstavili na koji način funkcioniše savjet učenika Gimnazije. Problemi su isti, jer učenici nemaju dovoljno vremena da budu dio savjeta učenika ili misle da savjet učenika nije dovoljno angažovan.

Manifestacija je bila na visokom nivou, a gosti su bili smješteni u Udruženju Srba Rumunije, te su obišli srpsku crkvu u Aradu i Temišvaru, muzeje, centar grada...

evropski susreti gimnazija temisvar (1)

Sljedeće godine, domaćin 5. Susreta evropskih gimnazija je trebinjska Gimnazija, a po dogovoru, domaćin ima pravo da pozove nekoga iz okruženja da bude gost.

Naš sugrađanin Marko Šakotić je oduševljen boravkom u Temišvaru i pun je utisaka, od smještaja i hrane do domaćina koji su im uvijek bili na usluzi.

evropski susreti gimnazija temisvar (1)

„Budući da smo domaćini sljedeće godine, daćemo sve od sebe, jer su nam u Temišvaru domaćini postavili velike standarde, koje i mi želimo ispunimo“, priča Šakotić.

Milica Begenišić je uradila prezentaciju o kulturi, tradiciji i običajima, Sanja Tica o školi, gradu i državi, a Marko je bio zadužen za prezentaciju o školskom parlamentu.

Predstavljanje Trebinjaca je trajalo 45 minuta.

evropski susreti gimnazija temisvar (1)