Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović danas je u Gradskoj upravi potpisao 113 ugovora o dodjeli stipendije redovnim studentima sa područja grada, a isplata počinje ove sedmice.

studenti stipendije

Petrović je rekao da je 100 ugovora provedeno javnim pozivom, napominjući da će studenti dobijati mjesečni iznos od 100, 150, 200 i 250 KM.

"Stipendije će dobiti i dodatnih 13 studenata čija su oba roditelja nezaposlena, a našli su se ispod crte. I za vukovce koji su ove godine prvi put upisali fakultet našli smo način da im damo nadoknadu od 500 do 1.000 KM", rekao je Petrović.

On je istakao da je došlo do pravičnije raspodjele novca za studente, jer je ove godine uveden jedan ograničavajući kriterijum - pravo na stipendiju nisu imali studenti čiji roditelji imaju ukupna mjesečna primanja preko 1.700 KM.

"Na ovaj način crta se mnogo pomjerila i obuhvatila one kategorije koje nemaju ta primanja, a sljedeće godine ona će još više biti spuštena, jer je ostalo ukupno oko 50 studenata koji nisu dobili stipendiju", rekao je Petrović.

On je podsjetio da je 25 stipendija pripalo porodicama poginulih boraca i djeci umrlih ratnih vojnih invalida, te napomenuo da je sa područja Trebinja ukupno 200 studenata dobilo stipendije - od grada 142 studenta, od Republike Srpske deset i 48 od "Hidroelektrana na Trebišnjici".

studenti stipendije trebinje 2018

Student četvrte godine Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Milidragović zahvalio je gradonačelniku i Gradskoj upravi, navodeći da će mu stipendija mnogo značiti u budućem školovanju.

"S obzirom na to da sam dijete bez jednog roditelja ova finansijska pomoć će mi mnogo značiti", rekao je Milidragović.

Predsjednik Komisije za dodjelu stipendija Bojan Šapurić kaže da su studenti koji su dobili stipendije ispunili propisane kriterijume, te da su prioritet imala djeca bez oba roditelja, redovni studenti bez jednog roditelja, djeca čiji roditelji nisu zaposleni, djeca čiji jedan roditelj nije zaposlen, a jedan od kriterijuma je bio prosjek ocjena.

Potpisivanju stipendija prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić.